Hyppää sisältöön

Eritrea voi olla syyllistynyt rikoksiin ihmiskuntaa vastaan ennenkuulumattomalla skaalalla

YK-raportti kuvaa orwellilaista yhteiskuntaa, jossa presidentti johtaa maata rautaisella otteella.

Isaias Afewerki on johtanut Eritrean ainoata sallittua puoluetta PFDJ:tä jo 22 vuotta. Kuva: Olivier Hoslet / EPA

Eritrean hallitus voi olla syyllistynyt ihmiskunnan vastaisiin rikoksiin. Vuoden kestänyt Yhdistyneiden kansakuntien tilaama tutkimus paljastaa kidutusta, seksiorjuutta, pakkotyötä ja murhia.

Raportin mukaan rikokset tapahtuvat melkein ennen näkemättömällä skaalalla ja johtavat noin 5 000 eritrealaisen pakoon joka kuukausi. YK:n mukaan Eritreassa on myös ammuttu rajan yli pakenevia.

Orwellilainen valvontayhteiskunta

Melkein 500-sivuisen raportin mukaan YK löysi laajalle levinnyttä ja systemaattista rikollisuutta Eritrean hallituksen alaisuudesta. Raportti kuvaa autoritaarista yhteiskuntaa, jota johtaa rautaisella otteella presidentti Isaias Afewerki.

Afewerki on johtanut maataan ja sen ainoata sallittua puoluetta PFDJ:tä jo 22 vuotta – hän on myös itsenäisen Eritrean ensimmäinen presidentti.

– Jos joku ajattelee, että tässä maassa voi olla demokratiaa tai monipuoluejärjestelmä, hän voi ajatella sitä toisessa maailmassa, Afewerki totesi vuonna 2014 organisaatio Human Rights Watchin mukaan (siirryt toiseen palveluun).

Raportti kuvailee eritrealaista yhteiskuntaa orwellilaiseksi. Ihmisiä valvotaan, ja naapureita ja perheenjäseniä kehotetaan ilmiantamaan toisiaan. Pidätettyä voidaan pitää vuosia vangittuna tämän tietämättä edes, mihin rikokseen on syyllistynyt.

Komissioon, joka on viimeisen vuoden aikana tutkinut Eritrean tilannetta, kuuluu YK:n Eritrean-asiantuntija Sheila Keetharuth. Keetharuthin mukaan rikosten skaala on ennennäkemätön.

YK:n komissio sanoo pyytäneensä Eritrealta tietoa ja yhteistyötä, mutta ei saanut pyyntöön vastausta.

Muun maailman kannettava vastuuta

Afrikan sarven valtiosta Eritreasta lähtee Syyrian jälkeen eniten pakolaisia maailmassa ylittämään Välimerta päästäkseen Eurooppaan. Vuoden 2014 puolivälissä YK:n pakolaisjärjestö laski, että eri puolilla maailmaa oli noin 360 000 eritrealaista pakolaista. Pakenevia eritrealaisia uhkaa kiinniotto, kidutus ja ihmiskauppa.

YK:n tutkijat kehottavat muita maita ottamaan pakenevat eritrealaiset vastaan ja tarjoamaan heille turvapaikkaa. Myös heidän pakoreittejään pitäisi pyrkiä parantamaan. Tutkijoiden mukaan tärkein asia on, ettei pakolaisia lähetetä takaisin Eritreaan, jossa he voivat joutua hengenvaaraan.

YK:n ihmisoikeusneuvosto tilasi raportin Eritrean tilanteesta viime vuonna. Tutkijat luovuttavat raportin YK:lle 23. kesäkuuta.