Kiasman uusi pomo heti miljoonajahtiin

Nykytaiteen museo Kiasman uusi johtaja Leevi Haapala lähtee heti kättelyssä varainkeruuseen.

kulttuuri
Leevi Haapala
Leevi HaapalaYle

Nykytaiteen museo Kiasman tuore johtaja Leevi Haapala (s. 1972) on mittavan haasteen edessä.

Hänen ja Kansallisgallerian kahden muun museonjohtajan pitäisi kerätä parissa vuodessa yhdessä markkinoilta noin kahdeksan miljoonaa euroa museoita pyörittävän säätiön kassaan.

Varainkeruuseen osallistuvat Haapalan lisäksi Ateneumin johtaja Susanna Pettersson sekä Sinebrychoffin taidemuseon johtaja Kirsi Eskelinen.

– Jokaisella museonjohtajalla on oma roolinsa varainkeruussa. Tapaamme yhteiskunnallisia vaikuttajia, säätiöitä sekä liike-elämän edustajia, Haapala summaa.

Valtiolta porkkana

Varainkeruulle on asetettu porkkana. Jos kaikki menee putkeen, valtio tukee hanketta 2,5-kertaisesti.

Tuotot pannaan näyttelyihin ei seiniin

Leevi Haapala Kansallisgallerian varainkeruusta

Kansallisgallerialla voisi olla, ainakin teoriassa, parin vuoden päästä noin 20 miljoonan euron pääoma, jonka se voisi sijoittaa. Tuotoilla hankittaisiin sisältöjä.

– Se raha satsataan nimenomaan museoiden näyttelyihin ja linjauksiin. Ei seinien pystyssä pitämiseen tai henkilökuntaan.

Kun valtion suora tuki museoille kaiken aikaa vähenee, museonjohtajien bisnestaidot joutuvat koetukselle.

Vaihtoehtoisten rahoitusmallien suunnittelemisesta ja toteuttamisesta tulee helposti kokopäivätyö.

Kiasman uusi johtaja myöntää, että aika on jatkossa kortilla

– Uskoisin, että varainkeruu vie aika ison potin ajasta ensi syksystä alkaen. Ensimmäisiä tapaamisia on jo sovittu.

Someaika esille

Kiasman tuoreelta johtajalta on vielä turhan aikaista odottaa tyhjentävää ohjelmajulistusta, sillä Haapalan edeltäjän Pirkko Siitarin suunnittelema näyttelyohjelmisto jatkuu pitkälle vuoteen 2016.

Toivon, että yleisö ja taiteilijat hengittäisivät samaa ilmaa

Leevi Haapala alle 35-vuotiasta

Haapala on kuitenkin erityisen kiinnostunut museon alle 35-vuotiaista kävijöistä. Heitä on hieman yli puolet kaikista Kiasman museovieraista.

– Toivon, että hengittäisimme samaa ilmaa ikäluokan taiteilijoitten kanssa ja myös museokävijät tunnistaisivat sen.

Haapala viittaa internetin jälkeiseen aikaan.

– Sen ajan tekijät ovat usein ottaneet niitä rooleja, jotka ovat perinteisesti kuuluneet gallerioille tai instituutioille, ja he ovat myös jollain tavalla väistelleet instituutioiden kanssa toimimista.

Museonjohtajan toiveena on rakentaa aiheen ympärille näyttely.

Kiasmaa on helppo arvostella siitä, että se esittää ani harvoin kansainvälisiä tähtitaiteilijoita.

– Nykytaiteessa on usein sitä, että suuret yleisöt eivät tunnista nimiä, joita esitämme, mutta jokaisella valinnalla, minkä teemme, nostamme nimiä esille.

Tervetuloa Kiasmaan, perussuomalaiset

Haapala on jo ehtinyt miettiä suhdettaan Suomen uuteen hallitukseen, joka on museonjohtajan mukaan ”jännä kombinaatio edelliseen verrattuna”. Haapala iloitsee siitä, ettei uusi hallitus lähtenyt, ainakaan nyt, leikkaamaan kulttuurista.

– Kiinnostavaa oli ainakin se, että kulttuuri oli mainittu osana kärkihankkeita, vaikka kulttuurilla on raskas perintö edellisiltä hallituksilta. Uskoisin, että ihan hyvin tällä uudella ohjelmalla tullaan toimeen.

Uuden kulttuuriministerin Sanni Grahn-Laasosen (kok.) suhde nykytaiteeseen on pantu merkille. Grahn-Laasonen kertoi Helsingin Sanomien haastattelussa hankkineensa nykytaiteilija Kim Somervuoren teoksen keittiöönsä. Sitä Haapala pitää myönteisenä merkkinä.

Vuoden 2011 eduskuntavaaleissa nykytaiteen vihaajiksi profiloituneita perussuomalaisia Haapala toivoo näkevänsä Kiasmassa.

– Tervetuloa tutustumaan nykytaiteeseen ja Kiasmaan, ja katsomaan millaiselta taide näyttää tällaisen instituution sisältä.

Haapala löytyi suorahaulla

Kiasman johtajavalinta herättää museokentässä aina voimakkaita tunteita, niin nytkin.

Näillä mennään

Leevi Haapala johtajuudestaan

Kun Leevi Haapala valittiin Kiasman vetäjäksi, hän erottui edeltäjistään sillä, ettei hänellä ollut lainkaan johtajakokemusta.

Se herätti närää kulisseissa.

– Olen kasvanut tämän instituution sisällä, ollut yhden lukuvuoden professorina Taideyliopiston Kuvataideakatemiassa ja käynyt johtajakoulutusta tässä samalla, eli näillä mennään. Katsotaan, mitä tulevaisuus tuo tullessaan, Haapala toteaa.

Leevi Haapala ei hakenut Kiasman johtajaksi, vaan päätyi tehtävään headhuntingin eli suorahaun kautta. Haapalan edeltäjä Pirkko Siitari kertoi Yle Uutisille, ettei hän hakenut jatkokaudelle.

Haapala on Kiasman kasvatti, joka on tehnyt töitä taiteen parissa 90-luvun puolivälistä lähtien.

Kansainvälisellä taidekentällä liikkuva Haapala kuratoi viime vuonna suomalaisten nykytaideiskun Madridin ARCO-taidemessuille. Laajaa kansainvälistä huomiota saanut kokonaisuus nosti todennäköisesti Haapalan pisteitä Kiasman johtajavalinnassa.

Kiasman johtajan pestistä on kisannut ainakin kahdella viime kerralla myös Kiasman intendentti, ennakkoon vahvana ehdokkaana pidetty Marja Sakari, joka jäi taas rannalle. Sakarin mahdollisuudet olivat tässä, sillä hän täyttää ensi vuonna 60.