Laskelma: Sopu hyödyttäisi Israelia ja palestiinalaisia miljardien eurojen edestä

Ihmiset eivät tajua, miten suurista rahoista on kyse, sanoo yhdysvaltalaisen tutkimusjärjestön apulaisjohtaja. Järjestö arvioi eriasteisen vihanpidon kustannuksia kymmenen ensi vuoden aikana.

Ulkomaat
Valkoinen kyyhky istuu maatalousrakennuksen raunioilla Nablusin lähistöllä Länsirannalla. Israel alkoi tuhota palestiinalaisia maatiloja alueella 18. maaliskuuta.
Valkoinen kyyhky istuu maatalousrakennuksen raunioilla Nablusin lähistöllä Länsirannalla. Israel alkoi tuhota palestiinalaisia maatiloja alueella 18. maaliskuuta.Alaa Badarneh / EPA

Israel ja palestiinalaisalueet hyötyisivät miljardeja euroja, jos ne solmisivat rauhan, sanoo riippumaton yhdysvaltalainen tutkimusjärjestö Rand International. Muut vaihtoehdot, etenkin yltyvä väkivalta, puolestaan tietäisivät molemmille sitäkin suurempia taloudellisia menetyksiä, Rand arvioi.

Tulos perustuu noin 200 israelilaisen ja palestiinalaisen viranomaisen ja muun asiantuntijan haastatteluihin. Niissä kysyttiin, mitä konflikti on tullut kahden vuoden aikana maksamaan. Sen pohjalta Rand sai tulokseksi, että Israel hyötyisi toimivasta rauhansopimuksesta 107 miljardia euroa kymmenen vuoden aikana. Palestiinalaisille hyöty olisi 45 miljardia.

Se nostaisi palestiinalaisalueiden bruttokansantuotetta 36 prosenttia kansalaista kohden. Jos alue sen sijaan suistuu takaisin väkivaltaan, BKT kansalaista kohden putoaisi jopa 46 prosenttia, ja Israelin menetykset olisivat 314 miljardia, Rand arvioi.

Rahaa säästyisi puolustusbudjetista ja tulisi turismista

Rand on laatinut tulosten perusteella verkkoon kaikkien käytettävissä olevan kustannuslaskurin (siirryt toiseen palveluun), jossa on Israelien osalta sellaisia tekijöitä kuin puolustusbudjetti, kauppasuhteet ja kustannukset, joita koituisi Länsirannan juutalaissiirtokuntien asukkaiden siirtämisestä muualle kuin miehitysalueelle. Nykyisellään Israelin puolustusbudjetti on BKT:hen suhteutettuna lähes kaksinkertainen Yhdysvaltoihin verrattuna.

Palestiinalaisten laskurissa on sellaisia tekijöitä kuin tuhottujen rakennusten kustannukset ja vapaasta liikkumisesta koituva taloudellinen hyöty muun muassa turismituloina.

Palestiinalaiset tavoittelevat omaa valtiota Länsirannalle ja Gazaan, mutta rauhanneuvottelut ovat kariutuneet toistuvasti. Randin johtoon kuuluvan Charles Riesin mukaan kahden valtion ratkaisun toteutuminen olisi taloudellisesti ehdottomasti paras ratkaisu molemmille valtioille.

– Tarkoituksemme on osoittaa, että pöydällä on silkkaa rahaa. Saatavissa on suuria hyötyjä, mutta ihmiset eivät tajua, kuinka suuria ne ovat, Ries sanoo.

Randin edustajat ovat parhaillaan Lähi-idässä esittelemässä tuloksia Israelin ja palestiinalaisalueiden viranomaisille. Raportti The Cost of the Israeli-Palestinian Conflict (siirryt toiseen palveluun) on ladattavissa vapaasti järjestön verkkosivulta.

Lähteet: AP, Yle Uutiset