Mäkihypyn tie takaisin huipulle vie paljon aikaa – "Voittamisen kulttuuri on asia, jonka arvoa on vaikea edes mitata"

Suomalaisten on opittava rakentamaan menestystä yhdessä, sanoo Suomen Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Kojonkoski. Vaikeutena muiden etumatkan umpeenkuromisessa on se, että myös kilpailijat kehittyvät.

urheilu
Matti Hautamäki hyppää Zakopanessa
EPA

Suomi oli mäkihypyn suurmaa vielä menneinä vuosikymmeninä, mutta sitten tapahtui jotain. Suomen Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Kojonkoski sanoo suoraan, että menestyksen avaimet hukattiin menestyksen huumassa.

– Meillä oli menestyvien hyppääjien taustalla myös pitkällä olevaa tutkimusosaamista. Tuo tausta oli kuitenkin käytännössä parin ihmisen käsissä. Mäkimenestys jatkui vielä pari vuotta Paavo Komin ja Matti Pullin jälkeen, mutta sitten tuli pudotus.

Kojonkosken mukaan tutkimus yksistään ei tee kesää, mutta siitä on saatavissa tukea valmennukseen.

Pärjätäkseen Stamsissa, on voitettava koulutoverinsa. Toisaalta kun pärjää Stamsissa, tietää pärjäävänsä missä vain. Voittamisen kulttuuri on asia, jonka arvoa on vaikea edes mitata.

Harald Haim

– Kun tarvitaan syvempää ymmärrystä harjoitteluun, siihen voidaan ottaa apuja tutkimuksesta. Sitä käyttää avukseen jokainen maa. Meillä olisi tietoa käytettävissä, mutta me emme ole oikein osanneet ottaa sitä yhteiseksi avuksi.

Itävallassa asiat hoidetaan toisin

Kun Suomi taas opettelee, Itävalta jatkaa huipulla vuosi toisensa jälkeen. Tohtori Harald Haim Stamsin hiihtolukiosta toteaa Vuokatin Hiihtokongressissa, että Itävallan menestyksessä ei ole mitään ihmekikkaa.

– Salaisuus on varmaan siinä, että salaisuutta ei ole. Meillä valmennusosaaminen, tieto ja tietysti tulevat hyppääjät ovat Stamsissa. Kun asiat tehdään samassa paikassa, se antaa tietysti etua.

Tohtori Harald Haim Stamsin hiihtolukiosta.
Harald Haim kertoo, ettei Itävallalla ole menestyksensä takana mitään ihmekikkoja.Kalle Heikkinen / Yle

Hyppääjä tarvitsee tietysti tutut ominaisuudet huipulle pyrkiessään. Haim sanoo suoraan, että yksi niistä on palava halu menestyä.

Pitää olla kriittistä keskustelua ja toisenlaisia mielipiteitä, mutta jos kaikki ympärillä on paskaa ja vain minä olen hyvä, niin se ei johda mihinkään.

Mika Kojonkoski

– Pärjätäkseen Stamsissa, on voitettava koulutoverinsa. Toisaalta kun pärjää Stamsissa, tietää pärjäävänsä missä vain. Voittamisen kulttuuri on asia, jonka arvoa on vaikea edes mitata.

Suomen on rakennettava kaikki uudestaan

Kojonkosken mielestä Suomi voi nousta uudelleen huipulle, mutta se ei ole helppoa. Menestyksen osasia on koottu yhteen viimeisen parin vuoden ajan, mutta esimerkiksi voittamisen kulttuuri on asia, joka on kadonnut.

Suomen Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Kojonkoski.
Mika Kojonkosken mukaan Suomella olisi paljon tietoa käytettävissä, mutta sitä ei olla oikein osattu käyttää.Jarmo Nuotio / Yle

– Meillä on apuvälineet olemassa esimerkiksi ponnistuksen ja voimankäytön mittaamiseen, mutta me emme ole osanneet oikein hyödyntää niitä. Voittamisen kulttuuri on kuitenkin se vaikeampi asia. Ennen suomalainen lähti menestymään, nyt menestymistä ei edes odoteta.

Huipulle nousu vaatii ajan lisäksi kaikkien mäkihyppyrintamalla toimivien yhteistyötä ja tukea, Kojonkoski pohtii Vuokatissa.

– Ainakaan keskinäiselle syyttelylle ei ole sijaa, se ei johda mihinkään. Pitää olla kriittistä keskustelua ja toisenlaisia mielipiteitä, mutta jos kaikki ympärillä on paskaa ja vain minä olen hyvä, niin se ei johda mihinkään.