1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Sápmi

Saamelaisneuvosto: Eikö Ruotsi enää pidä saamelaisia alkuperäiskansana?

Pohjoismainen Saamelaisneuvosto reagoi voimakkaasti saamelaisten oikeuksia koskevassa oikeudenkäynnissä esilletulleisiin lausuntoihin, jotka antavat sellaisen kuvan, että Ruotsi olisi kyseenalaistamassa saamelaisten aseman alkuperäiskansana. Saamelaisneuvoston presidentti Aile Javo pyytää Ruotsin pääministeri Stefan Löfveniltä virallista selvitystä asiasta.

Sápmi
Sámeráđi presideanta Áile Jávo
Liv-Inger Somby / NRK Sápmi

Pohjoismainen Saamelaisneuvosto ihmettelee haluaako Ruotsin valtio kyseenalaistaa saamelaisten alkuperäiskansa-aseman ja pyytää pääministeri Stefan Löfveniltä virallista selvitystä asiasta.

Asia tuli ilmi toissa viikolla alkaneessa oikeuskäsittelyssä, jossa Girjásin lapinkylä vaatii Ruotsin valtiolta metsästys- ja kalastusoikeuksia lapinkylän perinteisille alueille Jällivaaran alueella, Pohjois-Ruotsissa.

Saamelaisneuvosto tyrmistynyt vihjailuista

Saamelaisneuvosto on tyrmistynyt oikeussalissa esiintyneistä Ruotsin valtion edustajan vihjailuista, että saamelaiset eivät olisi alkuperäiskansa.

– Saamelaiset ovat Fennoskandian ja Kuolanniemimaan alkuperäiskansa. Siltikin Ruotsin valtiota edustava juristi sanoi oikeudessa, että Ruotsia eivät sido mitkään kansainväliset velvoitteet saamelaisten tiettyjen oikeuksien tunnustamiseksi, huolimatta siitä tulkitaanko saamelaiset alkuperäiskansaksi vai ei, Saamelaisneuvosto selostaa tiedotteessaan.

Saamelaisneuvosto: Yksikään maa ei ole aikaisemmin kyseenalaistanut saamelaisten asemaa

Saamelaisneuvosto kiinnittää huomiota erityisesti kahteen asiaan.

Ensinnäkin Saamelaisneuvosto paheksuu sitä, että Ruotsin valtio kyseenalaistaa saamelaisten aseman alkuperäiskansana kansainvälisessä laissa.

– Ruotsi ei piittaa nykyisestä akateemisesta tutkimuksesta, joka on selvästi tunnustanut, että saamelaiset ovat pohjoisen Fennoskandian ja Kuolan niemimaan alkuperäiskansa. Tähän mennessä yksikään maa, jossa saamelaisia asuu, ei ole kyseenalaistanut tätä faktaa. Tämä on erittäin loukkaavaa.

Toiseksi Ruotsin valtion edustajan lausunto tarkoittaa Saamelaisneuvoston mielestä sitä, että vaikka saamelaiset ovat alkuperäiskansa, niin Ruotsin näkemyksen mukaan heillä ei olisi alkuperäiskansan oikeuksia.

– Ruotsi sanoutuu näin irti alkuperäiskansadiskurssista, joka on muotoutunut viimeisen parinkymmenen vuoden aikana. Ruotsi ei myöskään välitä siitä, että tämä diskurssi selvästi sisältää tavanomaisia kansainvälisiä normeja, jotka sitovat kaikki maita, joissa alkuperäiskansoja asuu. Ruotsin kanta, että alkuperäiskansaoikeuksia ei ole olemassa, on täysin naurettava, Saamelaisneuvosto lataa.

Saamelaisneuvosto odottaa vastausta Ruotsin pääministeriltä

Saamelaisneuvosto pyytää Ruotsin pääministeriä Stefan Löfveniä vastamaan virallisesti niin nopeasti kuin mahdollista kolmeen kysymykseen.

– Onko Ruotsi muuttanut entistä kantaansa eikä enää pidä saamelaisia alkuperäiskansana? Jos vastaus ensimmäiseen kysymykseen on "ei", niin tarkoittaako Ruotsi kuitenkin, että sillä ei ole saamelaisia kohtaan kansainvälisiä alkuperäiskansojen koskevia velvoitteita? Jos vastaus ensimmäiseen kysymykseen on "ei", miksi Ruotsi antaa poikkeavia lausuntoja oikeusistuimessa ja onko tarkoituksena johtaa oikeutta harhaan tarkoituksella?, Saamelaisneuvosto kysyy.

Lausunnon ovat allekirjoittaneet Saamelaisneuvoston presidentti Aile Javo ja Saamelaisneuvoston ihmisoikeusyksikön vetäjä Anne Nuorgam.

Lue seuraavaksi