1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Tampereen upeimmasta palatsista tuli epäonnen koti, mutta remontti toi uuden elämän

Tampereen arvokkaimpiin rakennuksiin lukeutuva Näsilinnan palatsi rapistui vuosikausia. Nyt rakennukseen on remontoitu kahvila ja ravintola. Perjantaina palatsiin avataan museo.

Kuva: Yle / Jukka Töyli

Sata vuotta sitten Näsilinnan palatsi oli onnettoman kohtalon koti. Tampereen kaupunki osti rakennuksen ja muutti sen museoksi. Nyt palatsissa vietetään lähes sadan vuoden tauon jälkeen uuden museon avajaisia.

Baltian-saksalaiseen teollisuussukuun kuulunut Wilhelm von Nottbeck oli Tampereen Finlaysonin tehtaan johtaja 1800-luvun jälkipuoliskolla. Tehdas oli Suomen suurin, ja von Nottbeck yksi maan merkittävimmistä teollisuuspampuista. Jopa Venäjän keisari Aleksanteri II kävi Tampereella von Nottbeckin luona kylässä.

Wilhelmin von Nottbeckin perheeseen syntyi seitsemän poikaa. Yksi heistä oli Peter von Nottbeck, joka rakennutti omalle perheelleen palatsin Tampereen parhaalle paikalle vuonna 1898.

Palatsin sijainniksi valittiin nykyinen Näsinpuisto, joka sijaitsee Finlaysonin tehtaan ja Tampereen keskustan läheisyydessä. Palatsi nousi kalliolle, josta avautui upeat näkymät Näsijärven ylle.

Palatsin tyyliksi uusbarokki

Palatsin suunnitteli arkkitehti Karl August Wrede. Tyylilajina oli uusbarokki, johon sekoittui myös uusrenessanssin ja uusrokokoon piirteitä.

Rakennuksen valmistumisen aikana Nottbeckkeihin iski epäonni. Ennen kodin valmistumista Peterin vaimo Olga synnytti kaksoset, mutta Olga kuoli synnytykseen.

Myöskään Peter von Nottbeck ei koskaan ehtinyt asua palatsissaan, sillä hän kuoli umpisuolileikkaukseen seitsemän kuukautta vaimonsa jälkeen vuonna 1899.

Pariskunnan pienet lapset asuivat kartanossa muutaman vuoden, mutta lopulta hekin muuttivat sukulaisten mukana Sveitsiin.

Kaupunki osti rakennuksen

Tampereen kaupunki osti palatsin vuonna 1905 ja muutti sen museoksi. Rakennus alkoi rapistua. Sen viemäreissä oli vikaa. Tuli vesivahinkoja. Palatsiin olisi pitänyt uusia sähköt. Vuoden 1998 jälkeen rakennus oli suljettuna 15 vuotta.

Kaksi vuotta sitten remontti saatiin vihdoin käyntiin. Tänä keväänä kartanossa avattiin ravintola von Nottbeck ja cafe Milavida. Palatsin uusi elämä huipentuu perjantaina, kun Milavida-museo avataan yleisölle.

Milavida on Näsilinnan palatsin alkuperäinen nimi. Nimen merkitystä on arvailtu pitkään.

Tutkija Mari Lind museokeskus Vapriikista sanoo, että nykyään ollaan varsin yksimielisiä siitä, mistä nimi Milavida tulee.

– Se on peräisin venäjän kielestä ja viittaa sanaan, jolla tarkoitetaan sulomaisemaa, Lind sanoo.