Klassinen kesätyö löytyy hyllyjen välistä: "Kaikki on hyvin, kunhan rivit ovat suorassa"

Kesätyö antaa monelle ensimmäistä kertaa mahdollisuuden tutustua työelämään. Kaupat ovat suuria nuorten työllistäjiä ja hyllyttäminen tuleekin monelle tutuksi. Yksinkertaiselta vaikuttava työ on yllättävän vaativaa ja opettaa paljon kaupan toiminnasta.

Kuva: Päivi Meritähti / Yle

Hilma Väre saapui heti rippileiriltä päästyään ensimmäiseen kesätyöpaikkaansa. Nuori neiti tarttui nopeasti toimeen ja pääsi hyllyttämään tavaroita Citymarket Porin Puuvillaan.

– Vähän vielä jännittää, mutta uskon tämän alkavan hyvin, Väre kuvasi ensitunnelmiaan.

Hetken hyllyttämisen jälkeen ote oli jo varmempi.

– Ei tämä niin vaikeaa ole. Ehkä eniten huomioitavaa on päivämäärissä, joten tarkkana on oltava. Ja rivien pitää olla suorassa. Sen kun muistaa, niin kaikki on hyvin, Väre tuumaa.

Tarkkaa silmää ja asiakaspalvelua

Kauppias Juha Jylli kertoo, että hyllyttäminen kuuluu kaupan perustöihin. Se antaa työntekijöille kattavan kuvan kaupan toiminnasta.

Ei tämä niin vaikeaa ole.

Hilma Väre

– Hyllyttämiseen liittyy niin paljon muutakin. Kuorma pitää tarkastaa, jotta nähdään ovatko kaikki tilatut tavarat saapuneet. Logistiikka ja varastointi tulevat tutuiksi siinä samalla. Ja hyllyjen välissä vastaan tulee myös asiakaspalvelutilanteita. Ne pitää hoitaa hyvin, sillä asiakas ei tiedä kuinka monetta päivää työntekijä on talossa, Jylli kertoo.

Yksi työn rutiininomaisimmista, mutta tarkimmista hommista on tuotteiden päivämäärien tarkastaminen, kuten tuore kesätyöntekijäkin lyhyellä kokemuksellaan osasi arvioida.

– Tuotteissa pitää olla riittävästi käyttöaikaa asiakkaille. Ensin sisään tullut pitää myydä ensin ulos, jotta tavaroiden kierto on oikea. Sen huomioiminen on tarkkaa työtä hyllyttämisvaiheessa. Ei tämä niin yksinkertaista ole, että tavaroita vain ladottaisiin hyllyyn suoraan laatikosta, kauppias toteaa.