1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Lista julki: Tässä Suomen osallistujat salamyhkäiseen Bilderberg-kokoukseen

Bilderberg-ryhmä on järjestänyt maailmantalouden ja kansainvälisen politiikan huippunimien kokoontumisia yli 60 vuoden ajan.

Leena Mörttinen, Alexander Stubb sekä Matti Apunen. Kuva: Yle

Kolme suomalaista osallistuu Itävallassa tällä viikolla pidettävään Bilderberg-ryhmän talouskokoukseen. Kokoukseen on kutsuttu Suomen valtiovarainministeri ja entinen pääministeri Alexander Stubb (kok.), Evan johtaja Matti Apunen sekä Perheyritysten liiton toimitusjohtaja Leena Mörttinen.

Elinkeinoelämän valtuuskunnan johtaja Matti Apunen osallistuu kokoukseen nyt viidettä kertaa peräjälkeen. Alexander Stubbille ja Leena Mörttiselle Bilderberg-tapaaminen on ensimmäinen.

Mörttinen valittiin vuodenvaihteessa Matti Vanhasen seuraajaksi Perheyritysten liiton toimitusjohtajaksi. Aiemmin hän on työskennellyt muun muassa Elinkeinoelämän keskusliitossa, Nordean pääekonomistina, Suomen Pankissa ja Euroopan keskuspankissa.

Itävallan Telfs-Buchenissa 11.–14. kesäkuuta pidettävään Bilderberg-kokoukseen on kutsuttu kaikkiaan kymmeniä yritysjohtajia ja talouselämän vaikuttajia. Muita osallistujia ovat muun muassa entinen Euroopan komission puheenjohtaja José Manuel Barroso sekä euroryhmän puheenjohtaja ja Alankomaiden valtiovarainministeri Jeroen Dijsselbloem.

Bilderberg-ryhmä on järjestänyt maailmantalouden ja kansainvälisen politiikan huippunimien kokoontumisia yli 60 vuoden ajan. Vuosien saatossa paikalla ovat olleet muun muassa Suomen nykyinen presidentti Sauli Niinistö, entinen presidentti Martti Ahtisaari sekä entiset pääministerit Jyrki Katainen ja Paavo Lipponen. Pankkisektorilta kokoukseen ovat osallistuneet esimerkiksi Erkki Liikanen ja Björn Wahlroos. Myös Shellin hallituksen puheenjohtaja ja entinen Nokian toimitusjohtaja Jorma Ollila on ollut tuttu kasvo kokouksessa.