1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Oulu

Mystinen puutaloalue keskustan kupeessa – matkaopas paljastaa mielipaikkansa

Kliseinen ajatus turistikierroksesta on bussin ikkunan takaa katseltu maisema ja muutama kuva kuuluisan patsaan juurella. Moni kaupunki kätkee sisäänsä paljon nähtävyyksiä, joita ei perinteisellä turistikierroksella ehdi nähdä. Matkaopas Marjut Väihkönen kertoo mielipaikoistaan, joihin veisi ystävänsä tutustumaan Oulun sieluun.

Oulu
Matkaopas Marjut Väihkönen ihailee Kuusiluodon puutaloaluetta ja sen rauhallista tunnelmaa.
Matkaopas Marjut Väihkönen ihailee Kuusiluodon puutaloaluetta ja sen rauhallista tunnelmaa.Nadja Mikkonen/Yle

Rotuaarin pallo ja Toripolliisi-patsas lienevät Oulun tunnetuimmat maamerkit, mutta mitä kaikkea muuta kaupunkiin kätkeytyy? Matkaopas Marjut Väihkösen mielestä Kuusiluodossa sijaitseva puutaloalue on monelle tuntematon mutta ehdottomasti vierailun arvoinen nähtävyys.

– Tässä on säilynyt ehyt kokonaisuus vanhaa puutalokantaa. On mystistäkin, miten se yllättää näin lähellä kaupungin polttopistettä eli kauppatoria. Meillä Oulussa tämä on ainutlaatuinen miljöö. Tuohon Nummikadun päähän kun astuu, tuntuu heti, kuin aika seisahtuisi, Väihkönen sanoo.

Puutaloalueen uneliaat tiet ja auringossa kylpevät nurmikot ovat todella pysäyttävän lähellä keskustaa. Niiden hiljaisuudesta Väihkönen siirtyy kertomaan Oulun merellisyydestä ja sen erityisyydestä.

Kyllä sinne pitäisi mennä kävelemään, haistelemaan, kuuntelemaan ääniä ja eläytymään.

Marjut Väihkönen

Kantaoululainen ei aina huomaa jokea ja merta

– Kaikilla kierroksilla, tehtiinpä ne sitten bussilla tai kävellen, haluan näyttää jokea ja merta. Niitä kantaoululaiset eivät aina edes huomaa, koska niitä ei ole ehkä nostettu esille niin hyvin kuin olisi mahdollista, Väihkönen kertoo.

Väihkönen itse suosii Nallikarin hiekkarannan maisemaa ja Värtön rantaa, missä joki tulee komeasti esiin. Hupisaaret ja niiden puistoalue saavat myös erityismaininnan oululaisten nähtävyyksien joukossa.

– Sitähän sanotaan Oulun keuhkoiksi. Se on mielestäni verrattavissa keskuspuistoihin isoissa metropoleissa, kuten New Yorkissa! Mutta vähän pienemmässä koossa, Väihkönen toteaa.

Vanha konepaja, villatehdas tai viinanpolttimo – kohteen historian voi aistia

Hupisaarilla voi toki käydä kahvilla tai museossa, mutta Väihkösen mielestä yksi asia on Hupisaarillakin ylitse muiden: ilmapiiri.

– Tykkään siitä, että nuoret heittelevät frisbeetä tai ovat piknikillä, Väihkönen kertoo.

Koitelinkoski on niin ikään Väihkösen mielestä elämys, joka pitää käydä itse katsastamassa pyörällä tai autolla. Hänen mukaansa kosken näky saa ihmiset haukkomaan henkeään. Väihkösen mielestä nähtävyyksistä saa enemmän irti, kun ne kokee aistien ja tunnelman kautta. Esimerkiksi Pikisaaren ilmapiiri ei Väihkösen mukaan välity vain veden yli kuvattuna.

– Kyllä sinne pitäisi mennä kävelemään, haistelemaan, kuuntelemaan ääniä ja eläytymään. Millaista täällä on ollut silloin, kun täällä on ollut konepaja, villatehdas tai viinanpolttimo, Väihkönen pohtii.

Mitä erityistä Oulussa sitten on Suomen muihin kaupunkeihin verrattuna? Väihkösen tietojen mukaan Oulu on Suomen aurinkoisin kaupunki. Lämpötilan kanssa aurinkoisuudella ei juurikaan ole tekemistä, koska Oulu on tuulinen merikaupunki.

– Minun mielestäni oululaiset ihmiset ainakin ovat aurinkoisia ja lämpimiä! Kuten joka paikassa, ihmiset ovat sitä parasta antia, Väihkönen sanoo.

Lue seuraavaksi