Uusi melanoomalääke pidentää syöpäsairaan elinaikaa

Uudentyyppiset immunologiset syöpälääkkeet aktivoivat elimistön omat valkosolut hyökkäämään syöpäsoluja vastaan. Menetelmästä etsitään parannuskeinoa myös muiden syöpien hoitoon.

Kuvia pahanlaatuisista luomista. Kuva: Yle / Kalle Niskala

Pitkälle edenneen melanooman hoidossa on saatu lupaavia tutkimustuloksia yhdistämällä kahta lääkettä. Kehon immuunijärjestelmää aktivoiva nivolumabi pysäyttää syövän etenemisen keskimäärin seitsemän kuukauden ajaksi. Yhdistämällä nivolumabi toiseen samantyyppiseen lääkkeeseen – jo käytössä olevaan ipilimumabiin – melanooman eteneminen pysähtyy keskimäärin lähes vuodeksi.

Vuosi on pitkä aika, sillä nyt Suomessa käytössä olevat hoitomuodot pysäyttävät pitkälle edenneen melanooman korkeintaan muutamaksi kuukaudeksi.

Kansainvälisiin tutkimuksiin on osallistunut Suomen yliopistosairaaloissa yli sata etäpesäkkeistä syöpää sairastunutta ihmistä.

– Tutkimus osoitti todeksi, että yhdistelemällä kahta immunologisesti vaikuttavaa ainetta saadaan parempi tulos kuin yhdellä. Kahden vasta-aineen, nivolumabin ja ipilimumabin yhdistelmä, on tehokkain tunnettu melanooman hoito, toteaa HUS:n Syöpäkeskuksen johtaja Petri Bono.

Syövän takia kehoa puolustavat valkosolut lamautuvat, eivätkä pysty hoitamaan tehtäväänsä tautien tappajina. Tutkimuksessa on onnistuttu siinä, mitä on jo 90-luvulla yritetty, aktivoimaan elimistön tietyt T-valkosolut hoitamaan myös syöpää.

– Elimistön omien puolustussolujen aktivointia on yritetty selvittää syövän hoidossa jo 90-luvulta asti, mutta se on ollut vaikeaa. Nyt immunologisilla hoidoilla herätellään puolustussoluja hyökkäämään syöpää vastaan, Bono kertoo.

Vaikka varhaisvaiheen melanooman ennuste on hyvä, ja 90 prosenttia sairastuneista on elossa viiden vuoden kuluttua taudin havaitsemisesta, hoitamaton ja levinnyt tai uusiutunut melanooma on vaikea hoitaa, siihen kuolee Suomessa vuosittain noin 200 ihmistä.

Uusia tapauksia diagnosoidaan lisääntyneen auringonoton takia yhä enemmän, Suomessa vuosittain 1 100, USA:ssa 65000. Jokainen palamiskerta jää ihon muistiin ja nostaa riskiä.

Hoito muihinkin syöpiin

Kehon immunijärjestelmään vaikuttavien lääkkeiden tehoa tutkitaan myös muiden syöpien hoidossa. HUS:n Petri Bonon mukaan pienisoluinen keuhkosyöpä, virtsarakonsyöpä, munuaissyöpä ja osa suolistosyövistä ovat samantyyppisiä kuin melanooma, joten vastaavat hoidot voivat purra niihinkin. Suomessakin on meneillään laajoja tutkimuksia näissä taudeissa.

– Immunologiset hoidot näyttävät tulevan klassisten täsmälääkkeiden rinnalle syöpien hoidossa, Bono arvioi.

Sivuvaikutukset rajoittavat

Yhdistelmälääkkeen käyttöä vasta tutkitaan. Tutkimusryhmässä potilaita hoitaneen HUS:n ylilääkärin Micaela Hernbergin mukaan yhdistelmälääkkeiden miinuspuoli on sivuvaikutukset, joita tulee lähes kaikille, mutta 70 prosentilla sivuvaikutukset ovat vakavia, osa vaatii sairaalahoitoa ja osalla hoito joudutaan keskeyttämään. Yleisimpiä ovat ihottuma, ripuli ja sisäelintulehdukset.

– Sivuvaikutukset rajoittavat yhdistelmälääkkeen käyttöä. Emme tiedä vielä hoitomuotojen lopulilsta kokonaisvaikutusta, Hernberg toteaa.

Nivolumabi tulee EU:ssa markkinoille kesän aikana, USA:ssa se on jo. Nivolumabin sivuvaikutukset yksin ovat pienemmät kuin nyt käytössä olevan ipipimumabin sekä yhdistelmälääkkeen. Sen käyttöönotto tullaan arvioimaan Suomessa sairaanhoitopiirikohtaisesti sen jälkeen, kun lääke läpäisee EU:n viranomaiskäsittelyn tänä vuonna ja tulee myyntiin.

– Joko nivolumabi tai sen rinnakkaislääke pembrolitsumabi tulee todennäköisesti etäpesäkkeisen melanooman hoitoon myös Suomessa, Petri Bono arvioi.

_Otsikkoa on muutettu 11.6.2015: Lääke moninkertaistaa syövän etenemisestä vapaata elinaikaa, ei kokonaiselinaikaa. _