Yle Kazakstanissa: Presidentti Niinistön kiireinen Ukraina-viikko – ensiksi Poroshenko, sitten Nazarbajev

Presidentti Sauli Niinistö osallistuu aktiivisesti Ukrainan kriisin ratkaisuponnistuksiin. Puhuttuaan tänään puhelimitse Ukrainan presidentin Petro Poroshenkon kanssa Niinistö suuntaa Kazakstaniin. Siellä hän keskustelee Ukrainan sodasta presidentti Nursultan Nazarbajevin kanssa tiistaina.

Ulkomaat
Presidentti Sauli Niinistö
Presidentti Sauli Niinistö Gdanskissa huhtikuun alussa.Adam Warzawa / EPA

Kazakstanin presidentti Nursultan Nazarbajev on Keski-Aasian vaikutusvaltaisin poliitikko, joka hänkin on osallistunut Ukrainan kriisin ympärillä pyörivään diplomatiaan. Maan pääkaupungissa Astanassa oli määrä järjestää Saksan, Ranskan ja Venäjän valtionjohtajien välinen neuvottelu tammikuussa. Huippukokous kuitenkin kariutui loppumetreillä venäjämielisten kapinallisten hyökätessä Debaltseveen.

Niinistö ja Nazarbajevin kahdenkeskisten neuvotteluiden on määrä käsitellä Ukrainan kriisin ratkaisumahdollisuuksia. Sen enempää ei ole ennakkoon kerrottu tiistain kokouksesta pääkaupunki Astanassa. Kyseessä on kuitenkin nimenomaan työvierailu, eikä valtiovierailu.

Puhelinsoitto Poroshenkolle

Niinistön aktiivisuudesta kielii se, että hän keskusteli tänään presidentti Petro Poroshenkon kanssa Itä-Ukrainan pahenevasta tilanteesta. Presidentin kanslian tiedotteen mukaan molemmat presidentit pitävät tärkeänä sitä, että Minskin tulitaukosopimuksen toimeenpanoa jatketaan.

Itä-Ukrainan tilanne on kuitenkin heikentynyt viime päivinä. Viime viikon keskiviikkona Venäjän tukemat kapinalliset yrittivät satojen taistelijoiden voimin vallata Mariinkan Donetskin länsipuolella. Se oli ensimmäinen laajamittainen hyökkäys helmikuussa sovitun tulitauon ja Debaltseven valtauksen jälkeen.

Niinistö ja Poroshenko keskustelivat myös Etyjistä, jonne haetaan seuraajaa pari päivää sitten eroaikeistaan ilmoittaneelle Heidi Tagliavinille. Tagliavini oli keskeisessä asemassa, sillä hän edusti Etyjiä tulitaukoneuvotteluissa.

Noin vuoden kestäneen sodan aikana Etyj on joutunut kovaan ristipaineeseen Venäjän ja länsieurooppalaisten jäsenmaiden välissä. Etyjin harvinaisen selkeäsanainen raportti Mariinkan taisteluista ei todennäköisesti miellyttänyt venäläisdelegaatiota. Raportin mukaan Venäjän tukemat kapinallliset aloittivat huolella suunnitellun hyökkäyksen Mariinkaan yksipuolisesti.

Astana – mielikuvituskaupunki

Pääkaupunki Astana muistuttaa Las Vegasin kaltaista kulissikaupunkia. Viimeisen viiden vuoden aikana kaupunkiin on noussut mahtipontisia rakennuksia valtion öljy-yhtiön pääkonttorista Keski-Aasian suurimpaan moskeijaan. Presidentin linna, Akorda, jonne Sauli Niinistö huomenna saapuu, komeilee kuitenkin Nazarbajevin inspiroiman arkkitehtuurin todellisena helmenä.

Kazakstan kuuluu Euraasian talousliittoon yhdessä Venäjän, Valko-Venäjän ja Armenian kanssa. Entinen tulliliitto muuttui tämän vuoden alussa täysimittaiseksi talousliitoksi.

Kazakstanin presidentti Nursultan Nazarbajev.
Kazakstanin presidentti Nursultan Nazarbajev.Igor Kovalenko / EPA

Kazakstanille Euraasian talousliiton hyödyt ovat kuitenkin kyseenalaiset, koska maan suurimmat kauppakumppanit ovat EU, Kiina ja vasta sen jälkeen Venäjä. Nazarbajev onkin painottanut, että talousliitossa on kyse nimensä mukaisesti juuri talouteen painottuvasta yhteistyöstä ilman poliittista ulottuvuutta.

Nazarbajevin välit Kremliin ovat kuitenkin lämpimät ja hyvinkin sovittelevat. Venäjän roolia Ukrainan sodassa Nazarbajev ei ole nostanut esiin, vaikka Kazakstanissakin on hyvin suuri venäläisvähemmistö. Tiettyä itsenäisyyttä Venäjän suuntaan tuo Kazakstanin läheiset suhteet Kiinaan.

Antti Kuronen, Yle, Astana, Kazakstan