1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Kultaesineiden kemiallinen analyysi paljasti muinaisen kauppatien

Etelä-Englannin ja Cornwallin joista tuhansia vuosia sitten löytynyt kulta näyttää olleen irlantilaisille haluttua kulttitavaraa. Vastineeksi kelpasivat ehkä lampaantaljat.

Ulkomaat
Kullasta taottu puolikuun muotoinen levy, jossa on siksak-kuviointia
Puolikuun muotoinen kultalevy ripustettiin pronssikaudelle rinnan päälle luultavasti Aurinkoa palvottaessa.University of Southampton

Britannian ja Irlannin väliltä on löytynyt muinainen kauppareitti, jota pitkin kuljetettiin kultaa jo aivan pronssikauden alussa 4 500 vuotta sitten.

Southamptonin ja Bristolin yliopistojen tutkijat löysivät kauppayhteyden käyttämällä uutta tekniikkaa, jolla pystytään mittaamaan kultaesineiden kemiallista koostumusta. Irlannin kansallismuseon kokoelmissa olevien 50 kaulakorun ja muun kultaesineen tutkimukset osoittivat, ettei kulta ollut peräisin Irlannista, vaan ilmeisesti Cornwallista Britannian lounaisimmasta kolkasta ja sen naapurista Devonista.

Havainto oli odottamaton, koska myös Irlannissa olisi ollut kultaa runsaasti ja helposti saatavilla, kertoo tutkimuksen johtaja Chris Standish.

Hän ei usko irlantilaisten turvautuneen ulkomaiseen kultaan siksi, ettivät he olisi osanneet hyödyntää omia kultavarojaan. Osattiinhan Irlannissa käyttää monia muitakin metalleja, hän perustelee. Muualta tuodulla kullalla täytyi olla erityinen ritualistinen arvo, hän päättelee.

Kullasta tuli taloudellista vaurautta vasta paljon myöhemmin

– Ehkä kaikkein kiinnostavinta on, että tuohon aikaan Cornwallissa ja Etelä-Englannissa näyttää käytetyn paljon vähemmän kultaa kuin Irlannissa. Sikäläisille kullalla näyttää olleen enemmän arvoa kauppatavarana kuin omassa käytössä, Standish kertoo.

Nykyihmisille kulta on taloudellisen vaurauden merkki. Niin ei kuitenkaan ole ollut aina. Joissakin kulttuureissa sillä näyttää olleen yliluonnollisiin uskomuksiin liittynyt arvo, jota naapurikulttuuri ei jakanut.

– Esihistoriallisissa kulttuureissa tavaroilla oli hyötykauppaa monimutkaisempi merkitys. Uskomusjärjestelmillä oli niissä suuri rooli, sanoo tutkimukseen osallistunut Alistair Pike.

Britanniassa kulta saattoi jopa olla pelkkä sivutuote, jota saatiin, kun joista huuhdottiin tinaa, tutkijat arvelevat. Mitä luultavimmin myös osa tinasta vietiin Irlantiin. Siellä siihen sekoitettiin irlantilaista kuparia pronssin valmistamiseksi. Vastineeksi Irlannista ehkä saatiin laadukkaita lampaantaljoja.

Vasta kaksi tuhatta vuotta sen jälkeen, kun Irlannin vanhimmat kultaesineet taottiin, kulta sai kulttuurirajat ylittäneen rahallisen arvon, kun kullasta alettiin tehdä kolikoita.

Pronssikautista kultaa on nykypäivän sormuksissa

Kun kulta alkoi saada nykyisen merkityksensä, se koitui monien vanhojen kultaesineiden kohtaloksi: ne sulatettiin uusiokäyttöön. Tutkijat arvioivat, että Cornwallista ja Devonista saatiin varhaisella pronssikaudella käyttöön pari sataa kiloa kultaa, mutta kultaesineitä tuolta ajalta tunnetaan vain 270. Harva painaa yli 50:tä grammaa.

Tyypillisiä olivat ohuet kuunsirpin muotoon leikatut levyt, jotka ripustettiin rinnalle. Niiden arvellaan liittyneen rituaaleihin, joissa palvottiin Aurinkoa. Pronssikautiset papit kätkivät niitä soihin ja muualle maan poveen uhreina jumalille.

Satojen tuonaikaisten kultaesineiden uskotaan olevan edelleen maan kätkössä. Monet muut ovat luultavasti löytyneet esimerkiksi peltotöissä ja päätyneet vaivihkaa sulatettaviksi, eivätkä vain kerran, vaan toistuvasti. Niinpä monella lienee tietämättään kaulassaan tai sormessaan pronssikautista kultaa, asiantuntijat uskovat.

Tutkimuksesta kerrotaan Southamptonin yliopiston (siirryt toiseen palveluun) verkkosivulla ja The Independent (siirryt toiseen palveluun) -lehdessä. Itse tutkimus on julkaistu Proceedings of the Prehistoric Society (siirryt toiseen palveluun) -lehdessä.