Lomittajat pelastavat karjatilallisten kesän

Kesä on maatiloilla kiireisintä aikaa töiden suhteen, mutta myös viljelijäperheissä halutaan lomailla edes hetken aikaa kesällä. Maatalouslomituksista vastaavassa Hankasalmen paikallisyksikössä on tänä vuonna ennätyksellisen vilkasta.

Lomasijaisuus
Ylämaankarja laiduntaa vapaana ulkona kesät ja talvet.
Mirva Korpela / Yle

Kesän paras lomakausi on haluttua loma-aikaa maatiloillakin.

- Heinäkuu ja elokuun ensimmäinen viikko; ne tiedettiin jo joulukuussa, että meiltä loppuu työntekijät, vahvistaa lomituksista Hankasalmen paikallisyksikössä vastaava lomituspalvelupäällikkö Päivi Tikkala.

- Ja siihen on yritetty varautua koko kevät ja haettu työntekijöitä aivan hiki hatussa ja nyt toivotaan, että kysyntään pystytään kunnolla vastaamaan, Tikkala selvittää.

Hankasalmen paikallisyksikössä on maatalouslomittajia yhteensä 55 ja heitä on palkattu kymmenen lisää kevään aikana. Sesongin lisäksi tarvetta lisää se, että seudun maatilayrittäjien määrä on noussut pitkästä aikaa edellisvuodesta.

Hankasalmen paikallisyksikkö hoitaa maatalouslomitukset myös Äänekoskella, Konnevedellä, Laukaassa ja Uuraisilla. Näissä kunnissa on yhteensä reilut 200 kotieläintilaa.

Uusiä yrittäjiä on tullut seitsemän lisää viime vuoteen verrattuna. Muualla Keski-Suomessa suunta on laskeva.

Lomien jaksottaminen hyödyttää kaikkia

Lomittajien työtilannetta parantaa myös se, että kotieläintilalliset osaavat jaksottaa lomiaan takavuosia paremmin, kiittelee lomituspalvelupäällikkö Päivi Tikkala.

- Tammikuu ja helmikuu olivat ennen sellaisia, että lomittajilla ei ollut oikeastaan töitä ollenkaan. Mutta tänäkin vuonna tammikuu ja helmikuu oli sellaisia, että välillä tuntui, että lomittajat loppuvat heti!

- Yrittäjät ovat oppineet tasaisesti jaksottamaan lomituspäiviä läpi vuoden. Tämä on erittäin hyvä asia niin maatalousyrittäjien jaksamisen kuin lomittajien työllistymisenkin kannalta, Tikkala selvittää.

Suurin osa uusista lomittajista tulee nykyisin työhön opintojen kautta ja heillä on esimerkiksi karjanhoitajan koulutus.

Hankasalmen seudulle on saatu rekrytoitua lomittajia myös muualta päin Keski-Suomea, sillä muissa paikallisyksiköissä lomittajia on jouduttu jopa lomauttamaan töiden vähyyden vuoksi.