Hauki söi Saimaalla puolentoista kilon kirjolohen – kalastajille on tarjolla isoja petoja

Saimaan vesissä ja lähijärvissä elää vahva haukikanta. Isot hauet syövät mielellään istutettuja lohikaloja. Kalastuslupia on myyty tänä keväänä ensimmäistä kertaa verkkokaupan kautta.

urheilu
saimaa kalastus
Lauri Silvander/Yle

Saimaan vesissä ja lähijärvissä ui tällä hetkellä paljon suuria haukia. Monet kalastajat päästävät pyydystetyt hauet takaisin veteen.

Etelä-Karjalan kalatalouskeskuksen kalatalousneuvojan Vesa Tiitisen mukaan voimakas haukikanta voi vaikuttaa lohikalaistutusten onnistumiseen.

– Haukea lasketaan yhä enemmän takaisin, ja se vaikuttaa lohikalaistutuksiin. Viime viikolla eräs kalastaja oli saanut seitsemän kilon hauen, jonka sisällä oli puolentoista kilon istutettu kirjolohi sisällä. Näin hauki ottaa omansa. Tällä voi olla suurempi vaikutus lohikalaistutusten tuloksellisuuteen, kuin aiemmin on arvioitu, Tiitinen summaa.

Viime viikolla eräs kalastaja oli saanut seitsemän kilon hauen, jonka sisällä oli puolentoista kilon istutettu kirjolohi sisällä. Näin hauki ottaa omansa.

Vesa Tiitinen

Kesällä Saimaalla vieraileville kalastajille Tiitinen suosittelee hauen lisäksi ahventa ja kuhaa. Kannat ovat Etelä-Karjalassa vahvoja. Saimaannieriä on puolestaan kokonaan rauhoitettu. Järvilohelle ja -taimenelle on asetettu 60 senttimetrin alamitta.

Istutukset tehty, verkkokauppa vetää

Alkukesän lohikalaistutukset on jo tehty Saimaalla. Taimenta ja kirjolohta on istutettu muun muassa eteläiselle Saimaalle, Kivijärveen ja Simpelejärveen.

Viileä sää on hidastanut kesän kalastuskauden alkua. Kalastuslupia on kuitenkin mennyt kaupaksi.

Etelä-Karjalan kalatalouskeskus avasi vuodenvaihteessa uuden kalastuslupien verkkokaupan. Tuttujen myyntipisteiden tueksi tullut verkkopalvelu on ollut kovassa käytössä.

– Lähdimme liikkeelle siitä, että fyysiset myyntipisteet säilyvät. Lupia on ostettu nyt noin 50 000 eurolla. Näistä kaikista vieheluvista ja kymmenen osakaskunnan luvista noin 40 prosenttia on lunastettu verkkokaupasta, Vesa Tiitinen kertoo.

Verkkokaupan avulla lupatarkastajat saavat jatkossa nopeasti ajankohtaisen kuvan tietyn alueen lupatilanteesta.

Metsähallitus ja Luonnonvarakeskus ovat arvioineet, että alle puolet kalastajista hankkii tarvittavat luvat.

9.6.2015: Korjaus: otsikkoon vaihdettu sana "kirjolohi".