Syyrian museovirasto Ylelle: Suomessa takavarikoitu "Isisin varastama taulu" ei ole syyrialainen

Sekasortoisesta Syyriasta varastetaan tuhansittain arvoesineitä, mutta tullin takavarikoima keramiikkataulu ei ole peräisin Syyriasta. Myöskään pelättyjä tuhoja Palmyrassa ei ole tapahtunut – ainakaan vielä. Yle tapasi Syyrian museoviraston pääjohtajan Damaskoksessa.

Yle maailmalla
Tullin virkailija käsittelee Isiksen anastamaa kuvataulua.
Tullin virkailija käsittelee Isiksen anastamaa kuvataulua. Kuvataulu on peräisin syyrialaisesta temppelistä ja Ottomaanien ajalta 1400-luvulta.Yle

Suomen tullin viime viikolla Venäjän rajalla pysäyttämä keramiikkataulu ei ole syyrialainen. Näin sanoo Syyrian antiikki- ja museoviraston johtaja, professori Maamoun Abdulkarim.

Tullin mukaan kyseessä olisi ollut syyrialaista alkuperää oleva 1400-luvun keramiikkataulu. Professori Abdulkarim tietää paremmin:

– Olen nähnyt kuvan tästä Suomessa pysäytetystä keramiikkaesineestä. Keskustelin asiasta Syyrian keramiikkaan erikoistuneiden kollegoideni kanssa. He kertoivat minulle, että se ei ole syyrialainen. Se tulee ehkä Irakista tai jostain muusta maasta, mahdollisesti Iranista, sanoi professori Abdulkarim Ylen haastattelussa.

Lisäksi asiantuntijat arvioivat, että esine ei ole niin vanha kuin sen ensiksi kerrottiin olevan.

Syyrian kautta pimeille markkinoille

Museoviraston johtaja sanoo, että Syyria on paitsi varastetun antiikin lähde, myös kauttakulkumaa. Esimerkiksi Irakista varastettua taidetta salakuljetetaan sekasortoisen maan läpi muun muassa Turkkiin, josta esineet kulkeutuvat pimeille markkinoille Eurooppaan, Venäjälle tai Yhdysvaltoihin.

Lisäksi Jordanian kautta salakuljetusrenkaat liikkuvat esimerkiksi Persianlahden suuntaan.

Syyrian museoviraston pääjohtaja Maamoun Abdulkarim.
Syyrian museoviraston pääjohtaja Maamoun Abdulkarim.Yle

– Tähän mennessä Syyrian viranomaiset ovat takavarikoineet noin 6 000 varastettua antiikkiesinettä ennen kuin ne on viety ulos maasta, kertoo professori Abdulkarim.

Turkin viranomaiset ovat puolestaan pysäyttäneet pari tuhatta esinettä.

Esineitä salakuljetetaan myös Libanonin kautta. Abdulkarim esittelee Syyrian kansallismuseon puutarhassa vajaata sataa antiikkikappaletta, jotka on saatu takaisin Libanonin viranomaisten takavarikossa. Esineiden joukossa on suuriakin temppelin kappaleita.

Isisin lisäksi rosvot

Takavarikoiduista antiikkiesineistä on kuitenkin usein mahdoton sanoa, kuka ne on alun perin varastanut. Isisin lisäksi Syyriassa toimii muitakin äärijärjestöjä. Isisin varastamaksi tiedetään kuitenkin noin 1 400 esinettä Raqqan museosta.

– Isis on saanut museosta käsiinsä noin tuhat modernimpaa asetta, ensimmäisen ja toisen maailmansodan aikaisia, kuten Kalashnikoveja, Abdulkarim paljastaa.

Iso osa museoiden esineistä on kuitenkin saatu turvaan jo konfliktin alkuvaiheessa.

Uhkana ovat varastelun lisäksi laittomat kaivaukset antiikkikohteissa. Muiden muassa Apamean roomalaiskaupunki on kaivettu rokonarville. Kaikkiaan noin 60 tärkeässä muinaismuistokohteessa on tehty laittomia kaivauksia.

– Tiedämme, että laittomia kaivauksia on tehty erityisesti Isisin hallussaan pitämillä alueilla, kuten Deir ez-Zorissa ja Raqqassa.

Abdulkarim sanoo myös, että Isisin lisäksi kansainväliset, mafian tavoin toimivat salakuljetusrenkaat hyötyvät kaaoksesta. Myös paikallisväestö saattaa käyttää tilaisuutta hyväkseen ja kaivaa tai irrottaa myyntiin antiikkiesineistöä rahanhimossa.

– Pyrimme olemaan yhteydessä paikallisyhteisöihin ja opettamaan, että kyse on meidän kaikkien perinnöstä. Esimerkiksi Palmyrassa vetoamme heimojen johtoon, jotta kaupunki säilyisi, Abdulkarim kertoo.

Palmyraa suojellaan hengen uhalla

Isisin valloittama Palmyra on tärkeimpiä antiikin aikaisia rauniokaupunkeja koko Lähi-idän alueella. Museoviraston johtajan mukaan Palmyrasta ei toistaiseksi tiedetä suurempia tuhoja. Viraston työntekijät ovat paikan päällä tarkkailemassa tilannetta.

– Tähän mennessä Palmyrassa on ollut rauhallista, mutta en osaa sanoa, mitä tapahtuu tulevaisuudessa. En ole optimistinen. Olen erittäin surullinen ja pessimistinen.

Syyrian museoviraston työntekijät suojelevat kohdetta, yhä, oman henkensä uhalla. Palmyrassa – Isisin keskelläkin – on noin sata museoviraston työntekijää: arkeologien, arkkitehtien ja insinöörien lisäksi viitisenkymmentä vartijaa.

– Olemme hyvin huolissamme kollegoihimme kohdistuvasta hengenvaarasta ja heidän tilanteestaan Palmyrassa.

– Työskentelemme kaikkialla Syyriassa, myös kapinallisalueilla, sillä meidän taistelumme koskee kulttuuria. Tarkoituksemme on suojella meidän kaikkien yhteistä identiteettiä, yhteisiä muinaismuistojamme, professori korostaa.

Aleppo pahiten tuhoutunut

Historiallisia paikkoja on tuhoutunut myös taisteluissa. Aleppo on Unescon suojelukohteista pahiten tuhoutunut: noin 40 prosenttia kaikista Syyrian taisteluiden vuoksi tuhoutuneista kohteista sijaitsee Aleppossa.

Aleppon vanhassakaupungissa noin 140 historiallista rakennusta on tuhoutunut. Mennyttä on muun muassa keskiaikainen katettu kauppakujien sokkelo, Souk al-Madina. Abdulkarimin mukaan yli tuhat kaariholveihin rakennettua myymälää paloi tulipalossa entisöintikelvottomaksi.

Lisäksi Aleppon suuri Umaijadi-moskeija minareetteineen on tuhoutunut pahoin. Taisteluista on kärsinyt myös keskiaikainen linnoitus, joka on yksi maailman suurimpia linnoituksia.

Aleppon vanhakaupunki oli lohduton näky viime viikolla siellä käydessäni.

Muista Unescon kohteista Bosra on professori Abdulkarimin helpotukseksi melko hyvässä kunnossa, sillä taistelut ovat olleet etupäässä kaupungin modernissa osassa. Samoin Pohjois-Syyrian bysanttiaikaiset ns. kuolleet kylät ovat kärsineet vain pieniä vaurioita.

– [Ristiretkiaikaisessa linnassa] Krak des Chevaliers'ssa puolestaan entisöintityöt on jo aloitettu, kertoo professori Abdulkarim.

Kokonaan koskemattomana on säilynyt Damaskoksen vanha kaupunki. Siellä soukit kuhisevat vielä elämää ennallaan.