Pääministeri Sipilä Tukholmassa: Emme yllätä Ruotsia Nato-kannallamme

Sipilän ensimmäinen ulkomaanmatka pääministerinä sujui kohteliaan leppoisasti. Sipilä puhui vierailullaan yllättäen myös ruotsia.

Pääministeri Juha Sipilä ja Ruotsin pääministeri Stefan Löfven yhteisessä tiedotustilaisuudessaan Tukholmassa pääministerin työtilassa Rosenbadissa maanantaina.
Pääministeri Juha Sipilä on tehnyt ministerikautensa ensimmäisen vierailun Ruotsiin. Sipilä puhui vierailullaan yllättäen myös ruotsia.

Pääministeri Juha Sipilä (Kesk.) tapasi maanantaina ruotsalaiskollegansa Stefan Löfvenin Tukholmassa. Pääministerit korostivat tiedotustilaisuudessa maiden historiallista erityissuhdetta ja hyvää yhteistyötä.

– Meillä on loistavat edellytykset läheiseen ja taajaan yhteistyöhön Suomen kanssa ja keskustelumme tänään vahvistavat tämän, sanoi Ruotsin pääministeri.

Pääministereiden yhteinen lehdistötilaisuus vietiin pääosin läpi englanniksi, mutta Suomen uusi pääministeri aloitti tilaisuuden ruotsin kielellä.

– Jospa aloitan huonolla ruotsillani. Tukholmassa on erittäin mukava olla, Sipilä lausui.

– Entisessä elämässäni vierailin Ruotsissa useaan otteeseen. Yhteistyö ruotsalaisyritysten kanssa sujui erittäin hyvin, Sipilä jatkoi vielä ruotsiksi.

Talous ja turvallisuus tärkeitä

Sipilä kertoi Tukholmassa, että hänen hallituksensa tärkein tehtävä on Suomen talouden saattaminen kuntoon. Pääministerit keskustelivat uusista keinoista maiden kilpailukyvyn parantamiseksi.

Euroopan kiristyneen turvallisuustilanteen Sipilä totesi korostavan puolustusyhteistyön tarvetta Ruotsin kanssa.

Ruotsin radio tiedusteli pääministereiltä, miten Sipilän hallituksen päätös Nato-jäsenyyden selvittämisestä vaikuttaa maiden väliseen turvallisuusyhteistyöhön.

– Olemme päättäneet arvioida tilanteen, mutta meillä ei ole mitään suunnitelmia hakea Naton jäsenyyttä tai muuttaa nykyistä politiikkaa. Olemme Ruotsin kanssa sopineet, ettemme yllätä toisiamme näissä asioissa, Sipilä sanoi.

– Näemme turvallisuusyhteistyön hyvin tärkeäksi molemmille maille, joten haluamme vahvistaa ja kehittää sitä edelleen, Löfven säesti.

Pääministeri Sipilä halusi Tukholmassa vahvistaa Suomen linjan myös suhteessa Venäjään. Hän sanoi Suomen tukevan EU-tason Venäjä-linjauksia ja niiden myötä pakotepolitiikkaa.

Erimielisyyksiin ei haluttu puuttua

Yle pyysi Sipilältä ja Löfveniltä kommenttia maiden erilaisiin linjoihin pakolaispolitiikassa. Ruotsi haluaa, että kaikille EU-maille määritellään pakolaiskiintiöt, Suomi ei.

– Euroopan unionilla on suunnitelma jäsenvaltioiden vastuun kasvattamisesta, mutta yksityiskohdista on vielä keskusteltava. Ruotsi pitää ajatusta hyvänä, mutta tarkoista lukumääristä ei voi vielä puhua, Löfven sanoi.

Pääministeri Sipilä ei kommentoinut asiaa.

Pääministeri Sipilä jatkaa Tukholmasta matkaansa Viron pääkaupunkiin Tallinnaan, jossa hän tapaa tiistaina Viron pääministerin Taavi Rõivasin.