Kuningaskuluttaja: Kehon tilan sähköiset pikamittaukset antoivat joka kerta erilaisen tuloksen

Elimistön tilan mittaus tapahtuu niin, että tutkittava pitää kädessään sähköistä anturia tai antureita muutaman minuutin.

Kotimaa
Kuningaskuluttajan toimittaja Lauri Miettinen kävi HCA-mittauksessa.
Kuningaskuluttajan toimittaja Lauri Miettinen kävi HCA-mittauksessa.Yle

Hyvinvointipalveluja tarjoavat yritykset markkinoivat kehon pikamittauksia, joiden luvataan antavan tietoa esimerkiksi vitamiinien ja hivenaineiden lisätarpeista. Kuningaskuluttajan toimittaja kävi tällaisissa mittauksissa lyhyellä aikavälillä neljästi, ja tulokset poikkesivat toisistaan monella tavalla.

Kuningaskuluttajan toimittaja kokeili Asyra- ja HCA-mittauksia, joita tehdään esimerkiksi lisäravinnekaupoissa ja luontaishoitoloissa.

Molempia mittauksia myydään alle sadan euron hintaan. Niiden luvataan antavan lisätietoa mm. aminohappojen, vitamiinien ja kivennäisaineiden lisätarpeista.

Elimistön tilan mittaus tapahtuu sekä Asyrassa että HCA:ssa nopeasti. Käytännössä tutkittava pitää kädessään sähköistä anturia tai antureita muutaman minuutin.

Palvelukonseptiin kuuluu sen jälkeen mittaustulosten läpikäynti ja ruokavaliosuositusten antaminen.

Pähkinöitä, munia ja pinaattia.
Kehon tilan sähköisissä mittauksissa annetaan myös ruokavalioneuvoja. HCA-mittaaja suositteli Kuningaskuluttajan toimittajalle mm. luomumunia, pähkinöitä ja pinaattia.Yle

Listat lisätarpeista erilaiset

Asyra- ja HCA-mittaukset tehtiin Kuningaskuluttajan toimittajalle kaksi kertaa niin, että kumpikin mittaus toistettiin seuraavalla viikolla.

Peräkkäisissä mittauksissa saadut listat esimerkiksi vitamiinien ja hivenaineiden lisätarpeista poikkesivat toisistaan monella tavalla molempien menetelmien osalta.

HCA-laitevalmistajan mukaan peräkkäisten mittausten eroissa ei ole mitään ihmeellistä. Osa havainnoista pysyi HCA:ssa samoina.

– Tärkeimmät asiat ovat ihan samat, sanoo toimitusjohtaja Sinikka Sepponen HCA-laitteita valmistavasta HCA Health Concept Oy:stä nähtyään toimittajan mittaustulokset.

Hänen mielestään tulosten eroihin on luonnollisia selityksiä kuten ravinnon koostumuksen vaihtelu.

Sepposen mukaan HCA:n luotettavuus on todettu Saksassa tehdyissä tutkimuksissa, joissa on verrattu HCA-tuloksia samojen henkilöiden laboratoriokokeisiin.

Asyra-mittauksen tekijä Kari Vaartio toteaa, että Asyra-mittaus toistettiin liian nopeasti. Hänen mukaansa ensimmäisen Asyra-mittauksen kehoon jättämät jäljet vaikuttivat seuraavalla viikolla toistettuun mittaukseen.

– Se vaihtelee neljästä kuuteen viikkoon, milloin mittaus kannattaa tehdä uudestaan, sanoo Vaartio.

Asyra ja HCA eivät ole terveydenhuollon virallisia laitteita eikä Suomessa terveydenhuoltoa valvova Valvira valvo niiden käyttöä.

Lue asiasta lisää Kuningaskuluttajan sivuilta.