1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Tutkimus: Asuinolojen parantaminen voi puolittaa malariariskin

Savimajojen ja muiden perinteisten asumusten nykyaikaistaminen voi merkittävästi vähentää riskiä saada malaria, uusi tutkimus kertoo.

Nykyaikaisissa kodeissa asuvilla ihmisillä oli 47 prosenttia pienempi riski saada malariatartunta kuin perinteisissä kodeissa asuvilla, käy ilmi tutkimuksesta, jossa selvitettiin asuinolojen vaikutusta malariariskiin.

– Paremmilla asuinoloilla on valtava potentiaali vähentää malariatartuntoja eri puolilla maapalloa ja pitää malaria kurissa siellä, missä olemme voittaneet sen, sanoo englantilaisen Durhamin yliopiston professori Steve Lindsay, yksi tutkimuksen tekijöistä.

Nykyaikaisissa kodeissa asuvilla ihmisillä oli myös 45–65 prosenttia pienempi todennäköisyys saada kliininen malaria, joka aiheuttaa korkean kuumeen, tutkijat havaitsivat.

Lindsayn mukaan paremmat asuinolot tarjoavat elintärkeää suojaa myös muilta tartuntataudeilta, kuten denguekuumeelta ja Chagasin taudilta.

Tiistaina Malaria Journal -lehdessä julkaistun tutkimuksen tekijät kävivät läpi 90 malariatutkimusta ja vertasivat nykyaikaisissa kodeissa ja perinteisissä asumuksissa sattuneita malariatartuntoja.

Tutkija Lucy Trustingin mukaan tulokset osoittavat, että nykyaikaisissa asuinoloissa malariariski on huomattavasti pienempi, minkä vuoksi asuinolojen parantamisen pitäisi olla tärkeä tukipilari kansanterveydelle.

Hyttysten välityksellä leviävä malaria tappaa Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan noin 600 000 ihmistä vuodessa. Kuolonuhreista suurin osa on vauvoja ja lapsia Saharan eteläpuolisessa Afrikassa.