1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Lännen Media: Enemmistö kansalaisista päivähoito-oikeuden rajaamisen kannalla

Selkeä enemmistö suomalaisista kannattaa subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaamista. Sen sijaan ryhmäkoon kasvattamiseen suhtaudutaan epäilevästi.

Kuva: Yle

Viime viikolla tehdyn kyselyn mukaan 88 prosenttia vastaajista kannattaa vähintään jonkin verran päivähoito-oikeuden rajaamista.

Puoluekannatuksen mukaan eriteltynä käytännössä kaikkia hallituspuolueita äänestävät kannattavat selkeimmin oikeuden rajaamista. Ainoastaan keskustan äänestäjistä löytyy muutama prosentti vastustajia tai niitä, jotka eivät osaa sanoa mielipidettä.

Lännen Median Taloustutkimuksella teettämän kyselyn mukaan esitystä kannattavat selkeimmin Kristillisdemokraattien äänestäjät ja vastustavat selkeimmin Vasemmistoliiton kannattajat. Vasemmistoliiton kannattajista reilu kolmannes vastustaa esitystä.

Kyselyn mukaan esitys saa selvän kannatuksen myös kotiäitien ja -isien joukoissa. Suurin osa myös työttömistä kannattaa esitystä.

Päiväkoti säilytyspaikka

Lännen Median haastatteleman kasvatustieteen tohtori Laura Revon mukaan etenkin kotona olevien vanhempien vastaus kertoo siitä, että päiväkoteja pidetään edelleen säilytyspaikkoina vanhempien ollessa töissä.

Revon mukaan kyse on lapsen edusta ja oikeudesta varhaiskasvatukseen, jota hallitus on nyt rajaamassa puolipäiväiseksi perheissä, joissa toinen vanhempi on kotona.

Helsinkiläisen päiväkoti Mintun johtaja Johanna Hoviniemen mukaan kyse ei ole automaattisesti kasvatuksen laadun heikennys.

Vastustusta ryhmäkoon kasvattamiselle

Reilulta tuhannelta suomalaiselta vastaajalta kysyttiin myös mielipidettä maan hallituksen kaavailemaan toiseen säästökohteeseen päivähoidossa: ryhmäkokojen kasvattaminen yli 3 -vuotiaiden päivähoidossa.

Kyselyn mukaan 52 prosenttia vastaajista vastustaa tai sanoi varovaisesti vastustavansa ehdotusta.

Eniten kannattajia löytyy hallituspuolueiden riveistä, selvimmät vastustajat oppositiosta. Missään ryhmässä kannatus ei ollut kovin vahvaa. Erittäin selvästi kannattajia tai vastustajia ei ole jutussa eritelty.