1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Pölyttäjät karttavat viileää – omenasato uhkaa hiipua

Omenapuiden kukinta on tällä hetkellä runsasta. Viileä sää on kuitenkin pitänyt pölyttäjät poissa, joten sadosta ei välttämättä tule hyvä.

Kotimaan uutiset
Kimalainen kukassa.
Riku Kaminen / Yle

Omenapuut ovat hyönteispölytteisiä, joten tulevaan satoon vaikuttaa mehiläisten ja kimalaisten vierailu kukassa. Viileän sään lisäksi ongelmia aiheuttaa kova tuuli.

- Kun kukat aukeavat, niin ne saattaavat saman tien lentää pois. Ei ehdi kukka olla esillä riittävän pitkään, harmittelee hedelmäviljelijä Simo Tommola Leivomäeltä.

Osalla viljelijöistä on omia mehiläisiä. Välttämättä siitäkään apua ei ole, koska tarhatut pölyttäjät karttavat viileyttä ja tuulta luonnossa varttuneita lajitovereitaan enemmän.

Tommolan mukaan asiassa on myös positiivinen puoli.

- Jos kaikista kukista tulisi omena, niin puut saattaisivat kuolla rasitukseen. Ei pidä huolestua, jos osa kukista ja raakileiden aluista varisee pois. Kunhan edes yksi omena tulisi vaikka viittä kukkaa kohti, silloin meillä olisi vielä ihan kelpo sato tulossa, Tommola summaa.

Omenoissa suosionsa ovat säilyttäneet vanhat ja tutut lajikkeet.

- Valkeakuulaat ja punakanelit. Meillä on myös paljon uusia lajikkeita. Varhaisin lajike on pirja, se on hyvä syöntiomena ja se kypsyy jo elokuussa, Tommola sanoo.

Kaikkiaan omenalajikkeita on Suomessa yli sata.

Simo Tommolaa haastetteli Terhi Pirilä-Porvali.

Lue seuraavaksi