Eläkkeelle jäävä komisario: "Jämijärven turma herätti kyynisyydestä"

Komisario Pentti Lehtimäki on teynyt poliisina yli 40-vuotisen uran. Työelämänsä raskaimman tapauksen eteen hän joutui viime vuoden keväänä, kun kahdeksan ihmistä kuoli Jämin lento-onnettomuudessa.

Kotimaa
Mies istuu poliisin univormussa kotitalon terassilla vaalea hattu päässä.
Katja Halinen / Yle

Pohjoissatakuntalaiselle Pentti Lehtimäelle tuli tiistaina täyteen tasan 42 vuotta poliisina. Ura alkoi Tampereella passipoliisina, ja nyt hän jää eläkkeelle Kankaanpäästä komisariona. Viimeisenä työpäivänä Lehtimäellä on huojentunut mieli.

– Nyt on hyvä hetki hypätä oravanpyörästä. Viimeiset vuodet ovat olleet muutosta muutoksen perään.

Lehtimäki viittaa suuriin muutoksiin organisaatiossa. Esimerkiksi Satakunnan ja Varsinais-Suomen poliisilaitokset on yhdistetty Lounais-Suomen poliisiksi.

– Kun yhdestä organisaatiomuutoksesta toipuu, toinen on jo tulossa. Lounais-Suomen poliisilaitos ei kuitenkaan ole vaikuttanut toimintaamme kielteisesti, mutta pääpaikka on kauempana. Ristiin liikkuminen on lisääntynyt.

Myös ATK-puolella on otettu Lehtimäen yli 40-vuotisen uran aikana hurja loikka.

– Kun tulin poliisiksi, ei ollut edes sähkökirjoituskoneita ja monistaminen tapahtui kalkeeripaperien väliin.

Jämijärven turma ei unohdu

Komisario Pentti Lehtimäki kuvaa poliisin työtä ajoittain hyvin raskaaksi. Pohjois-Satakunnassa hän on joutunut selvittämään muun muassa isoja ja vakavia pankkiryöstöjä ja paljon julkisuutta aikoinaan saanutta kaksoissurmaa.

Erityisesti Lehtimäkeä on koskettanut viime vuoden pääsisäisenä sattunut Jämijärven lentoturma, jossa kuoli kahdeksan ihmistä.

– Ennen Jämin turmaa ajattelin, että olen jo niin kyynistynyt, ettei mikään enää kosketa. Mutta kyllä kosketti. Omaisten suruun mukaan meneminen oli raskasta.

Verstaaseen sorvaamaan hyrriä

Vielä viimeisenä työpäivänään komisario Pentti Lehtimäki aikoo paiskia hommia kello yhteen saakka. Sen jälkeen alkavat juhlallisuudet. Keskiviikkona hän ei enää pue poliisin univormua ylleen mennäkseen töihin.

– En usko, että minulla on vaikeuksia jäädä kotiin tai että putoan johonkin kuoppaan. Jos en muuta keksi, niin menen puuverstaaseeni sorvaamaan hyrriä.