Tykkäätkö olla alasti? – Saatat olla tietämättäsi yksi 100 000 suomalaisesta mökkinaturistista

Maassamme elää arviolta liki 100 000 naturistia, eli ihmistä, jotka nauttivat alastomuudesta. Suomalainen naturismi on keskittynyt pitkälti yksityisille järvenrantamökeille, mutta naturistiyhdistyksistä toivotaan, että samanhenkiset ihmiset saataisiin koottua yhteisille rannoille ja tapahtumiin. Aina naturismia ei edes tunnisteta.

Kotimaa
Neljä alastonta ihmistä istuu ruohikolla.
Luonnonmukaiset ry

Suomalaisille on melko luontevaa olla alasti vaikkapa saunassa kaveriporukalla tai perheen kesken. Osa meistä viihtyy alasti enemmänkin ja silloin puhutaan naturismista. Naturismia luonnehditaan tavaksi elää ja nauttia aidosti alastomuudesta ilman vaatteita ja titteleitä. Naturistit kuvailevat olevansa sinut itsensä ja kehonsa kanssa.

Luonnonmukaiset ry:n (siirryt toiseen palveluun)varapuheenjohtaja Osmo Heinosen mukaan viehtymys alastomuuteen ja halu tavata ihmisiä tekee ihmisestä naturistin. Se, puhutaanko nudismista vai naturismista, puolestaan riippuu vähän kielestä.

– Amerikassa näitä kahta sanaa käytetään ihan synonyyminä. Ehkä meillä on Suomessa taipumus ajatella, että nudisti on ihminen, joka on vaan alasti. Naturismiin liittyy myös tämä sosiaalinen ulottuvuus, siinä on muitakin ihmisiä samassa seurapiirissä, Osmo Heinonen kertoo.

Heinonen toimii maamme vanhimman, vuonna 1987 perustetun naturistiyhdistyksen, Luonnonmukaiset ry:n varapuheenjohtajana. Luonnonmukaisten lisäksi Suomessa on Suomen naturistiklubi. Vaikka Suomessa järjestäytynyt toiminta on suhteellisen nuorta, ulottuu naturismin historia pitkälle menneisyyteen.

Jo 1900-luvun alussa Saksassa alastonkulttuuria harrastavat ihmiset kokoontuivat kesäisin maaseudun rauhaan suurella joukolla perheet yhdessä. Sittemmin siitä kehittyi monelle elämän perusoppi. Sotien jälkeen naturismin suosio on kasvanut Euroopassa ja Pohjois- Amerikassa.

Suomessa näkymätöntä naturismia

Euroopassa naturismi on perhekeskeistä ja ideologia korostaa sosiaalisia yhteyksiä ja yhteyttä luontoon. Euroopassa on kymmeniä suuria naturistirantoja, joita kansoittavat tuhannet ihmiset. Arvioiden mukaan maailmassa on jopa 50 miljoonaa naturistia.

Suomessa virallisia naturistirantoja on muutama muun muassa Helsingin Pihlajasaaressa ja Porin Yyterissä. Niiden lisäksi on muutamia vakiintuneeseen käyttöön tulleita alueita. Vähemmän vakiintuneessa käytössä olevia alueita on kymmenittäin pienien porukoiden hallussa.

– Isoja, virallisia rantoja meillä on käytössä vähän verrattuna Baltiaan, Ruotsiin sekä Keski- ja Etelä-Eurooppaan. Paikkojen suhteen naturismi on suhteellisen rajoittunutta ja näkymätöntä Suomessa, toteaa Heinonen.

On arvioitu, että suomalaisilla naturistirannoilla käy muutama tuhat henkeä vuosittain. Sen sijaan mökkinaturisteja Heinonen laskeskelee maassamme olevan 50 000 – 100 000.

– He tykkäävät uida alasti ja tykkäävät olla alasti pihalla. Eivät he sen enempää edes ajattele olevansa nudisteja tai naturisteja.

Naturistina oleminen Suomessa on Heinosen mielestä sinänsä helppoa, koska meillä on vapaita metsiä ja rantoja kohtuullisen paljon.

– Meidän naturismi on aika lailla keskittynyt yksityisille järvenrantamökeille. Meillä ei ole sellaista naturismin ja nudismin perinnettä, mikä monessa muussa maassa on, koska siellä ei ole tällaista mökkikulttuuria kuin meillä. Ulkomaillahan naturisteille on uimarantoja ja isoja klubeja. Meillä jos joku viihtyy ja haluaa olla alasti, se on sitten usein hankkinut jonkunlaisen järvenranta- tai puutarhapalstan itselleen.

Kahtiajakoista suhtautumista

Heinonen toivoisi, että tulevaisuudessa useimpien isompien asutuskeskusten lähistöltä löytyisi kesäisin uimarantoja, joille naturistit voisivat vapaasti kokoontua. Naturistit haluttaisiin saada mökeiltään yhteisille rannoille. Suomalaisten suhtautumista alastomuuteen Heinonen pitää kahtiajakoisena. Vaatteiden rooli on korostunut vuosikymmenien kuluessa yhä enemmän.

– Ei tästä tarvitse mennä kuin omaan lapsuuteeni, niin kyllä rannalla uiminen ilman pöksyjä oli täysin normaalia.

Osmo Heinosen mukaan naturisteihin suhtaudutaan Suomessa ihan hyväksyvästi ja neutraalisti. Useimmat yhtäkkiä toteavat, että niinhän mekin olemme mökillä alasti harva se hetki.