Mies kauppasi olemattomia Arabian astioita – oikeus tuomitsi vankeutta seitsemästä petoksesta

Arabian astioita viime kesänä nettihuutokaupassa kaupitellut mies sai ostajilta maksun mutta ei kuitenkaan toimittanut tuotteita eikä palauttanut rahoja. Ylivieska-Raahen käräjäoikeus tuomitsi miehelle muun muassa seitsemästä petoksesta vankeutta.

Kotimaa
Tuomarin nuija ja Suomen lakikirja.
YLE / Arja Lento

Mies erehdytti nettihuutokaupassa seitsemää eri henkilöä maksamaan pankkitililleen rahaa muun muassa Arabian astiaston kaupasta. Mies kaupitteli myös Muumi-figuureja. Suurin maksettu hinta astiastosta oli 150 euroa.

Mies teki petokset vuoden 2014 elokuussa pääosin Raahessa. Hän myönsi oikeudessa syyllistyneensä vain lieviin petoksiin.

Lisäksi mies syyllistyi törkeän ryöstön yritykseen viime maalikuussa Raahessa, kun hän meni naapurissa asuneen miehen asunnolle ja vaati puhelinta tai kannettavaa tietokonetta lainaan. Kun tavaroiden omistaja kieltäytyi, mies yritti lyödä puukolla.

Samassa tilanteessa mies syyllistyi myös virkamiehen väkivaltaiseen vastustamiseen, kun poliisit tulivat tapahtumapaikalle.

Mies kiisti syytteen törkeän ryöstön yrityksestä ja vaati sen hylkäämistä.

Ylivieska-Raahen käräjäoikeus tuomitsi 23-vuotiaalle miehelle kaikkiaan 11 rikoksesta kahden vuoden ja kahdeksan kuukauden ehdottoman vankeusrangaistuksen ja määräsi hänet pidettäväksi edelleen vangittuna.

Lisäksi mies tuomittiin maksamaan vahingonkorvauksia yli 1 100 euroa.