1. yle.fi
  2. Uutiset

43 vuotta eristyksissä istunut vanki vapautetaan Yhdysvalloissa

Mustiin panttereihin kuulunut Albert Woodfox on koko ajan kiistänyt osallisuutensa vanginvartijan kuolemaan vuonna 1972.

Ulkomaat

Pisimmän ajan koskaan eristyssellissä viettänyt vanki, Albert Woodfox, määrättiin maanantaina vapautettavaksi Louisianan osavaltiossa Yhdysvalloissa. Woodfoxia syytettiin vanginvartijan kuolemaan osallistumisesta vuonna 1972 vankilakapinan yhteydessä. Häntä on syytetty kaksi kertaa, mutta molemmat syytteet ovat kaatuneet.

Tuomari James Brady määräsi Woodfoxin vapautettavan ilman kolmatta oikeudenkäyntiä, jota hän kutsui epäreiluksi.

– Woodfoxin syyttömyyttä tukeva todistusaineisto antaa oikeudelle jopa enemmän syytä epäillä hänen aikaisempia, kumottuja tuomioita, Brady kirjoitti uutistoimisto AFP:n mukaan päätöksessään.

Woodfox on saanut uuden syytteen aina kun edellinen on kumottu. Nyt tuomari on päättänyt vapauttaa vangin ilman minkäänlaista ehdonalaista vaihetta. Tämä on suututtanut louisianalaisia syyttäjäviranomaisia, joiden mukaan Woodfoxia on pidettävä vastuullisena teoistaan.

Mitään konkreettista todistusta Woodfoxin osallistumisesta vartijan kuolemaan ei koskaan löydetty. Muun muassa Amnesty on vaatinut sekä Woodfoxin, että hänen kahden väitetyn rikoskumppaninsa vapauttamista. Amnestyn mukaan (siirryt toiseen palveluun) miehiä pidettiin eristyksissä 23 tuntia päivässä kuuden neliömetrin kokoisessa sellissä.

Mustat pantterit Angolan vankilassa

Woodfox kuului Angolan vankilassa Louisianassa niin sanottuun Angola three-ryhmään. Vankila on saanut lempinimensä aiemmin laitoksen paikalla olleen plantaasin mukaan. Plantaasilla työskenteli Afrikasta tuotuja orjia.

Muita Angola threen jäseniä, Robert Kingiä ja Herman Wallacea, pidettiin myös eristyksissä ja he väittivät olevansa syyttömiä. Kolmikko kuului 1960- ja 70-luvuilla toimineisiin Mustiin panttereihin. Mustat pantterit-järjestö perustettiin afroamerikkalaisten oikeuksia puolustavaksi ryhmäksi. FBI tarkkaili puoluetta ja piti sitä turvallisuusriskinä, ja useata jäsentä syytettiin eri rikoksista. Viranomaisia puolestaan on syytetty Mustien panttereiden vangitsemisista rasistisista syistä.

Alun perin aseistetusta ryöstöstä vangittu Angola three-kolmikko perusti vankilaan oman Mustat pantterit-osion. Tavoitteena oli parantaa afroamerikkalaisten vankilaoloja, mutta vankilakapinan yhteydessä kaikki kolme siirrettiin eristyksiin.

Robert King vapautettiin vuonna 2001 ja Herman Wallace vuonna 2013. 68-vuotias Albert Woodfox on pisimmän ajan eristyksissä pidetty amerikkalaisvanki.

Lähteet: AFP, Yle

Lue seuraavaksi