1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Perussuomalaisten euroskeptisyys arveluttaa lehdistöä Euroopan maissa – "Bryssel nikottelee pelosta"

Soini osallistuu tänään tiistaina Brysselissä ensimmäiseen EU-kokoukseensa ulkoministerinä. Eurooppalaisissa lehdissä arvioidaan laajasti, että Soinin ja perussuomalaisten nousu hallitukseen muuttaa Suomen EU-politiikkaa tiukemmaksi.

Kuva: Daniel Olin / Yle
Tekijät

Ranskalainen satiirilehti Charlie Hebdo irvaili perussuomalaisille viimeisimmässä numerossaan. Perussuomalaisten maahanmuuttovastaisuus, euroskeptisyys ja Timo Soinin valinta ulkoministeriksi on huomioitu monissa muissakin eurooppalaisissa sanomalehdissä.

Pohjoismaissa perussuomalaisia verrataan usein ruotsidemokraatteihin, Norjan Edistyspuolueeseen ja Tanskan kansanpuolueeseen. Puoluetta kuvataan milloin maahanmuuttokriittiseksi, milloin populistiseksi, ääripopulistiseksi tai äärioikeistolaiseksi. Myös kansallismielinen ja EU-kriittinen ovat adjektiiveja, jotka liitetään perussuomalaisiin.

Sanomalehti Dagens Nyheterissä (siirryt toiseen palveluun) arvioidaan, että perussuomalaiset hallituksessa saavat Brysselin nikottelemaan pelosta. Lehti huomauttaa, että perussuomalaisten kannatuksen nousu perustuu EU-kriittisyyteen ja arvioi, että Suomi voi muuttaa koko EU:n politiikkaa.

Myös Norjan yleisradioyhtiö NRK (siirryt toiseen palveluun) ja Tanskan DR (siirryt toiseen palveluun) uumoilevat, että Suomen EU-politiikka voi muuttua ja Suomi suhtautua nihkeästi kriisimaiden taloudelliseen tukemiseen jatkossa.

Ruotsi: Åkesson ei voisi nousta ulkoministeriksi

Ruotsissa on pohdittu myös Timo Soinin roolia ulkoministerinä. Sosiaalidemokraattien äänenkannattaja Aftonbladetissa (siirryt toiseen palveluun) se rinnastetaan ruotsidemokraattien puoluejohtajan Jimmie Åkessonin nousuun vastaavalle paikalle.

"Mahdotonta", Aftonbladetissa arvioidaan, mutta huomautetaan, että perussuomalaisilla ei ole yhteyksiä uusnatsismiin. Siirtolaisvihamielistä oikeistosiipeä siedetään lehden arvion mukaan puolueessa vaalitaktisista syistä. Lehti uskoo, että siipi saa jatkaa omalla linjallaan, vaikka se on mautonta.

Ruotsissa nousi myös pienoinen kohu Soinin ja hänen kollegansa Margot Wallströmin ensitapaamisesta lentoasema Arlandassa. Sanomalehti Svenska Dagbladet (siirryt toiseen palveluun) uskoi, että pikatapaamisen ja lyhyeen lopetetun lehdistötilaisuuden taustalla oli Wallströmin haluttomuus esiintyä perussuomalaisen kanssa. Hän ei halunnut tahria omakuvaansa.

Wallström on kiistänyt syytökset (siirryt toiseen palveluun) ja vakuuttanut arvostavansa yhteyttä Timo Soiniin. Hän lupaa myös, että kollegat pitävät jatkossa yhteytä säännöllisesti, niin kahden kesken kuin EU:ssakin.

Saksa: "Soini edustaa maltillista populismia"

Myös saksalaislehdet ovat nostaneet esiin etenkin Soinin ja perussuomalaisten eurokriittisyyden ja vastahankaisen suhtautumisen Kreikan tukemiseen.

Süddeutsche Zeitungin (siirryt toiseen palveluun) mukaan EU-kriitikkona tunnettu Soini kompuroi puheissaan, kun hän kertoi uuden hallituksen EU-linjauksista. Lehti kertoo, että Soini kuvaili EU-jäsenyyden olevan Suomen poliittinen valinta, mutta EU:n sääntöjä pitää uudistaa.

"Suomalaisilla on aina ollut vähän kärsivällisyyttä niille EU-maille, jotka ovat säästäneet vähemmän kurinalaisesti kuin he itse. Tämä voi olla yksi syy oikeistopopulistien nousuun", Süddeutsche Zeitung kirjoittaa.

Die Zeit -lehti (siirryt toiseen palveluun) arvioi tuoreeltaan vaalien jälkeen, että Eurooppa on tottunut populistisiin puolueisiin perussuomalaisten neljän vuoden takaisen suurvoiton jälkeen, ja nyt perussuomalaiset vakiinnutti asemansa poliittisena voimana.

Lehti kuvailee Soinin edustavan "maltillista populismia, joka leikittelee kansallisilla motiiveilla ja elää monien äänestäjien kaipuusta oletettuihin vanhoihin, hyviin aikoihin".

Myös brittilehdet arvelevat, että perussuomalaisten nousu hallitukseen vaikuttaa Suomen EU-politiikkaan ja voi tietää ikävyyksiä velkojen kanssa painiville Kreikalle ja Portugalille. Suomen uusi hallitus asettaa säästötoimia kotimaassa ja ulkomailla, The Economist arvioi.

Ranskassa uutisoidaan "äärioikeiston" noususta

Perussuomalaisten nousu hallitukseen on huomioitu myös muissa ranskalaislehdissä kuin satiirilehti Charlie Hebdossa. Esimerkiksi sanomalehti Le Monde, radiokanava RTL ja televisiokanava France 2 ovat raportoineet "äärioikeiston" noususta Suomen hallitukseen. Perussuomalaisia verrataankin Ranskassa helposti esimerkiksi Marine Le Penin luotsaamaan Kansalliseen rintamaan.

Erityisen paljon ranskalaistoimittajia on kiinnostanut eurokriittisen Timo Soinin valinta Suomen uudeksi ulkoministeriksi. Ranskassa on kysytty, merkitseekö nimitys Suomen kannan tiukkenemista esimerkiksi Kreikka-tukiin liittyen.

Ranskalaislehdissä on huomioitu myös erittäin Eurooppa-myönteiseksi kuvatun Alexander Stubbin nousu valtiovarainministeriksi ja pohdittu, miten Stubbin ja Soinin yhteistyö hallituksessa ja esimerkiksi EU-asioissa sujuu.

Espanja: "Soini tunnetaan kovakätisestä politiikastaan"

Espanjassa Suomen uutta ulkoministeriä Timo Soinia on luonnehdittu eurofobistiksi, euroskeptikoksi ja äärinationalistisen puolueen johtajaksi. "Maahanmuuttovastaisen perussuomalaisten johtaja tunnetaan kovakätisestä politiikastaan", otsikoi El Mundo -lehti, jonka mukaan Soini myös kannattaa Kreikan erottamista eurosta.

Espanjan uutistoimisto EFE on kertonut Suomen uudesta hallituksesta, että liberaali monimiljonääri Juha Sipilä on muodostanut koalition ultranationalistisen perussuomalaisten kanssa. Puolueen johtaja, "populisti ja eurofobisti Timo Soini", ottaa hoitoonsa ulkoministeriön sekä EU-politiikan.

Soinin puolue on ideologisesti lähellä brittiläistä eurofobistista UKIP:ia ja äärioikeistolaista Ranskan Kansallista rintamaa, sanotaan EFE:n Helsinkiin päivätyssä jutussa.

Vain El País -lehti, jolla on oma pysyvä avustaja Suomessa, on kertonut Soinin luvanneen kunnioittaa Suomen EU-jäsenyyttä ja tavoittelevan EU:n muuttamista paremmin kansalaisten tarpeita palvelevaksi.

Italia: Perussuomalaiset pehmentänyt Kreikka-linjaa

Italiassa arvostettu talouslehti Il Sole 24 Ore kirjoittaa, että perussuomalaiset on hallitukseen menon jälkeen joutunut pehmentämään linjaansa Kreikan tukemisen suhteen. Lehti myös pitää puolueen hallituksessa oloa edistysaskeleena koko eurovastaiselle liikkeelle Euroopassa.

Italian suurin sanomalehti, Il Corriere Della Sera, kirjoittaa, että EU- ja maahanmuuttovastainen perussuomalaiset pitää hallitusta otteessaan. Lehden mukaan pääministeri Sipilä otti perussuomalaiset mukaan hallitukseen osoittaakseen äänestäjille, ettei suomalainen hyvinvointivaltio ole uhattuna. Riskinä on, lehti kirjoittaa, että perussuomalaisten mukanaolo hallituksessa hankaloittaa Suomen ja EU:n välisiä suhteita.

Italian toiseksi suurin sanomalehti La Repubblica ei ole kommentoinut perussuomalaisten hallitukseen menoa lainkaan. Sen vaalien alla Suomen poliittisesta tilanteesta tekemässä analyysissä lehti kuvailee perussuomalaisia antieurooppalaisena ja muukalaisvihamielisenä populistipuolueena, joka yrittää hyötyä Suomen yhteiskunnallisesta kriisistä ja kansalaisten tyytymättömyydestä.