Näkökulma: Maalintekopeliin tarvitaan maali – eikä maali kaadu, jos sitä ei kaadeta

Jalkapallomaalien poistaminen puistoista on herättänyt ihmetystä Lahdessa. Poistoa on perusteltu maalien turvattomuudella. Palloilukentillä elämänsä aikana runsaasti aikaa viettänyt toimittaja Taavi Salmivaara kirjoittaa, etteivät maalit kaatuile itsestään.

jalkapallo
Taavi Salmivaara
Yle

Puistoissa pallottelevat pikkujannut, kaljapalloilijat ja hetkellisesti jalkapallosta innostuneet nivelsiteiden venäyttäjät joutuvat jatkossa suuntaamaan niin sanotuille oikeille jalkapallokentille potkimaan.

Tämä tietysti edellyttää, ettei kentällä ole jonkin seuran vuoroa ja että siellä on tilaa hupipalloilijoille. Ja ettei kentänhoitaja häädä ylimääräisiä potkijoita tiehensä.

Missäköhän potentiaaliset tulevaisuudenlupaukset jatkossa maalintekoa harjoittelevat, kun maalitkin on viety puistokentiltä?

Lahdessa virkamiehet päätyivät siis poistamaan puistokentiltä jalkapallomaalit turvallisyyssyistä. Taustalla on Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin ohjeistus tarkistaa kaikenlaisten maalien kunto.

Puistokenttien hyvä puoli oli, että pelaamaan pääsi helposti kuka tahansa. Käynnissä olevaan peliin saattoi myös liittyä melkeinpä kuka tahansa.

Suomalaisille jalkapalloilijoille naureskellaan usein irvokkaasti, jos maalinteko ei luista.

Missäköhän potentiaaliset tulevaisuudenlupaukset jatkossa maalintekoa harjoittelevat, kun maalitkin on viety puistokentiltä?

Joku voisi sanoa, ettei jalkapallon pelaamiseen aina tarvita maaleja. Reput tai takit riittävät tolpiksi.

Pikkujanareina tällainen pallopeli oli yhtä antoisaa, kuin jos pelissä olisi potkittu palloa oikeisiin maaleihin.

Mutta on se aivan eri asia potkaista palloa kovaa verkon perukoille tai ohjata suoraan syötöstä pallo maaliin. Se on sanottava.

Olen vuosien varrella viettänyt itsekin paljon aikaa jalkapallokentällä, milloin katsomassa muiden peliä, milloin pelaamassa itse. Tähän asti maalit ovat pysyneet paikallaan. Eikä maali pelin tuoksinassa itsestään kaadu.

Painava maali on varmasti äärinkäytettynä hengenvaarallinen, sitä en epäile.

Kysymys kuitenkin kuuluu, oliko maalien vieminen puistokentiltä oikea ratkaisu. Reagoivatko virkamiehet liian herkästi?

Yhtä turvallisia tai yhtä vaarallisia maalit ovat kuin ennenkin.

Maaleja kun ei ole tehty kiipeilytelineiksi tai roikkumistarkoitukseen.

Keskustelussa on pohdittu esimerkiksi sitä, mistä materiaalista maalit pitäisi valmistaa, jotta ne olisivat turvallisia. Ja pitääkö maalin painopistettä siirtää.

Turhaa keskustelua. Tai oikeastaan ajanhukkaa.

Yhtä turvallisia tai yhtä vaarallisia maalit ovat kuin ennenkin. Ei iso jalkapallomaali itsestään kaadu, jos sitä käytetään tarkoitukseen, johon se on tehty.

Toisaalta, tiedän, että joskus maalit houkuttelevat myös kokeilemaan muuta kuin pallon potkimista.

Itsekin olen ollut mukana kaatamassa maalia. Kun olin nuori, roikuimme ja kiipeilimme maalikehikoissa – ja joskus sellaisia tuli kaadettuakin.

Tiesimme kyllä vaarat. Kaatuvien maalien alta kiiruhdimme vauhdilla alta pois.