Festarimatematiikkaa: Naisille aina yksi vessa enemmän

Festarikausi alkaa ja vessajonot kutsuvat. Laissa asetettu vähimmäismäärä suo naisille miehiä enemmän vessoja. Tarkalleen yhden enemmän.

Kotimaa
Ulkovessat rivissä.
Yle

Tuttu ilmiö kesätapahtuman bajamajakorttelissa: miesten jono vetää, naisten tuntuu seisovan ikuisesti.

Mikä ratkaisuksi, festivaalijärjestäjät?

Kauden ensimmäisiin festareihin kuuluva Seinäjoen Provinssi aikoo tänä vuonna tuoda alueelle selvästi enemmän merkittyjä naisten ja miesten vessoja kuin aiempina vuosina. Valtaosa Provinssin bajamajoista on edelleenkin yhteiskäytössä.

Niin sanottu unisex-vessa tarkoittaa tasapituisia jonoja, mutta molemmat sukupuolet myös häviävät jotain. Monet naisvieraat kokevat, että vessat ovat törkyisempiä. Miesvieraat kokevat odottavansa vuoroaan miesnaisjonoissa pidempään.

– Testimielellä tehdään tänä kesänä enemmän miesten omia ja naisten omia wc-alueita, kertoo Provinssin tuotantopäällikkö Tomi Mutanen. Muutos liittyy festarialueen laajempaan päivitykseen.

– Haluamme tietyntyylisiä alueita. Katsotaan, miten se tänä vuonna toimii ja millaista palautetta alueista tulee.

Laki listaa (siirryt toiseen palveluun) yleisötilaisuuksien vessamäärät. Tuhannen osallistujan tapahtumassa on oltava kuusi vessaa naisille ja viisi miehille. Tätä suuremmilla festareilla molemmille sukupuolille on lisättävä aina yhdet vessakopit jokaista 250 kävijää kohden.

Toisin sanoen: olipa kävijöitä 1 000 tai 50 000, viranomainen vaatii naisille vain yhden vessan enemmän.

Provinssin matematiikka on toisenlainen. Tuotantopäällikkö Mutasen mukaan merkityistä vessoista 65 prosenttia tulisi naisille ja 35 prosenttia miehille.

Laissa puolet miesten kopeista voi korvata pikaisemman pysähdyksen pisuaareilla.

"Ihan sama, kummat sinne merkitsee"

Tuska-festivaalin vessapolitiikka on samanlainen kuin Provinssin: suurimmaksi osaksi unisex, mutta viihtyisyyssyistä myös värkkimerkittyjä bajamajoja. Helsingin Tuska alkaa muutamaa päivää Provinssia myöhemmin.

– Sehän on ihan sama, kummat sinne merkitsee, toteaa tuotantopäällikkö Petteri Karri.

– Neidoilla tulee sitä jonotusta enemmän, ja ovat herkempiä hyppäämään toiselle puolelle. Asia ohjaa itseään, kun ollaan iltaa kohti väsyneempiä.

Tästä on käyty monilla festivaaleilla, arvatenkin vessajonoissa, filosofista keskustelua. Miehet eivät aina koe pidemmän jonon kuokkavieraita reiluksi käytännöksi.

Kuvio on Karrille tuttu Pori Jazzista, jonka tuotannosta hän niin ikään vastaa. Toisin kuin Tuskassa, heinäkuisilla jatseilla vessa-alueet on järjestään jaettu – nuo miehille, nuo naisille.

– Voisi ajatella tapahtuman keski-iän mukaan, mitä palveluja tarjotaan, Karri muotoilee.

Hänen mukaansa Pori Jazzin pissapaikkoja noussee miehille lopulta enemmän kuin naisille. Vaikka koppeja sijoitetaan miesten alueelle vähemmän, pystypisuaarit kääntävät tilanteen.

Niinpä miesten jono liikkuu vastaisuudessakin liukkaammin.