Nyt se on virallista: Miljoonasade palaa keikkalavoille ja studioon

Syksyllä nähdyssä We want more -ohjelmassa Miljoonasade jo lupaili paluuta keikkalavoille. Nyt bändi kuitenkin tulee julki ja kertoo palaavansa keikkalavojen lisäksi myös levytysstudioon. Yle Keski-Suomi seuraa, miten vuonna 80-luvulla perustettu bändi pääsee nykyaikaiseen musabisnekseen mukaan.

musiikki
Miljoonasateen Matti Nurro ja Ari Laaksonen vierailivat Yle Keski-Suomessa 9.6.15 kahden fanin eli sateistin Riitta Varpuharjun ja Vappu Laitaharjun kanssa.
Jenny Huttunen / Yle

Nyt se on virallista: 80- ja 90-luvun suosikkiyhtye Miljoonasade tekee paluun. Miljoonasade kävi kokeilemassa siipiään Ylen We want more -ohjelmassa viime syksynä ja sai ohjelmasta kipinän nostaa bändi uudelleen keikkalavoille ja äänitysstudioon.

Solisti Heikki Salo sanoo, että ensipotkun bändin paluulle teki levytysstudioon siirtyminen We want more -ohjelman kuvauksissa.

– Se hyörinä ja sellainen yhteen hiileen puhaltaminen, työteliäs innostuneisuus syntyi studiossa kuin itsestään. Itselle se oli semmoinen, että hei, tässä on hienoa tehdä musiikkia, Salo muistelee.

Studiossa työstämisen lisäksi myös lavalla on mahtavaa olla taas yhdessä.

– Joku kemiallinen muutos on tapahtunut bändissä, sitä on ollut aika hauska itsekin ihmetellä, Salo lisää.

Uusia kappaleita ja lopulta levy

Vuonna 1986 aloittanut Miljoonasade ei ole tarkemmin comebackiaan suunnitellut. Tänä vuonna julkaistavat sinkut ja tehtävät keikat ovat aluksi merkki siitä, että Miljoonasade on taas elossa ja voi hyvin. Enemmän materiaalia syntynee ensi vuoden alussa.

Ei turhaan mietitä, onko tämä nyt uutta vai vanhaa Miljoonasadetta.

Matti Nurro, kitaristi

– Missä muodossa materiaalia tulee, se on vielä vähän auki, kertoo kitaristi Matti Nurro.

– Uusia biisejä on tehty ja tekemisessä on joku tietty rentous. Se etu, mikä meillä on aikaisempaan toimintaa, on ettei meidän tarvitse ikään kuin pakosta tehdä yhtään mitään. Me voimme tehdä sitä, mitä me haluamme ja lystäämme. Ei ole taloudellisia pakotteita eikä oikein muutakaan, Salo sanoo.

Bändi menee sanojensa mukaan eteenpäin biisit edellä ja koko ajan pidetään kiinni siitä tunteesta, että mikä koko yhtyeestä tuntuu hyvältä.

– Ei turhaan mietitä, onko tämä nyt uutta vai vanhaa Miljoonasadetta, vai mitä se on, tarkentaa Nurro.

Soitto sujuu...

Vaikka yhtyeellä on takanaan pitkä historia, muutosta on ehtinyt tapahtua sitten vuoden 2010, kun bändi päätti lopettaa.

Yksi suurimmista muutoksista on yhtyeen kosketinsoittajan vaihtuminen. Olli Heikkisen tilalle otettiin We want more -ohjelman aikana uusi mies, Tomi Aholainen.

Itse olen ihmetellyt meidän keikkavaloja, miten ne voi näyttää noin hyvältä, ei ne 80-luvulla noin hyvältä näyttäneet.

Heikki Salo, solisti

– Bändin soittotaito on parempi kuin aikaisemmin, jos sitä nyt ylipäätänsä voi mitata. Sanoisin että, bändi soi jotenkin hienommin kuin ennen. Siinä on varmaan Tomilla oma roolinsa. Tomi on innovatiivinen ja aktiivinen kiipparisti, se on tuonut jotain swengiä soittoon enemmän, Salo kertoo.

– Live-tilanteissa on tietynlaista vuoropuhelua, huomaa hyvin, että bändi myös soittaa paljon vapaammin nykyään, basisti Ari Laaksonen sanoo.

... mutta somea opetellaan vielä

Bändi kertoo törmäävänsä koko ajan uusiin kiemuroihin, mitä nykyaikainen musiikkibisnes pitää sisällään.

Sosiaalinen media on otettava haltuun, Facebook-sivuja on muistettava päivittää, jotta fanit pysyvät tyytyväisinä ja musiikkia pitäisi saada myös nettiin ihmisten kuultavaksi.

– Keikalle lähteminen, miten sinne ajellaan ja mitä siellä tehdään. Kaikki on muuttunut. Itse olen ihmetellyt meidän keikkavaloja, miten ne voi näyttää noin hyvältä, ei ne 80-luvulla noin hyvältä näyttäneet, Heikki Salo nauraa.

_Miljoonasateen jäseniä haastatteli toimittaja Minna Matintupa. _