Tiesitkö? Pori Jazzia ei perustettukaan Porissa

Porin jazzfestivaali järjestetään tänä kesänä 50. kertaa. Toisin kuin yleisesti luullaan, Pori Jazz ry:n perustamisasiakirjaa ei allekirjoitettukaan Porissa, vaan Helsingissä.

Kuva: Pori Jazz arkisto

50-vuotisjuhlavuottaan viettävä Pori Jazz on perustettu sittenkin Helsingissä eikä Porissa. Yleisen käsityksen mukaan Pori Jazz olisi perustettu alun perin Hotelli Otavassa Porissa.

Pori Jazzin historiasta kertovassa Yle Satakunnan 50-osaisessa radiosarjassa haastateltu Pori Jazz ry:n ensimmäinen puheenjohtaja Tapani Kontula kertoo, että yhdistyksen perustamisasiakirja allekirjoitettiin keväällä 1966 Helsingissä Satakuntalaisen Osakunnan kirjastossa.

– Kirjoitin siellä rekisteröintihakemuksen ja siihen tuli hauska virhe. Kirjoitin oman nimeni, Tapani Kontula, fil. yö. Poikia nauratti ja jouduin kirjoittamaan sen uudelleen, koska olin filosofian ylioppilas enkä yö.

Pori ehti ennen Hankoa

Tapani Kontulan mukaan 1960-luvulla huhuttiin, että Hankoon suunniteltiin jazztapahtumaa, mutta porilaiset ehtivät ensin. Pitopaikaksi valittiin vehreä Kirjurinluoto kaupungin keskustan tuntumassa, vaikka sinne pääsi vain lossilla.

Kirjoitin oman nimeni, Tapani Kontula, fil. yö. Poikia nauratti ja jouduin kirjoittamaan sen uudelleen.

Tapani Kontula

– Toisena vaihtoehtona harkittiin Isonmäen laululavaa, mutta kolkko maisema ei miellyttänyt meitä.

Muusikot vapaina rukouslauantaina

Festivaalin ajankohdaksi valikoitui heinäkuun viikonloppuun rukouslauantain vuoksi.

– Iisakki Rothovius ja Pietari Brahe olivat aikanaan säätäneet, että Suomessa on neljä rukouspäivää vuodessa.  Rukouspäivien aattoina ei tuolloin saanut tanssia, joten muusikot olivat vapaita koko viikonlopun.

Yle Satakunta julkaisee 50 jaksoa Pori Jazzin 50-vuotisesta historiasta: kaksi jaksoa joka arkipäivä jazzeihin asti. Sarjan jaksot ovat kuunneltavissa Yle Areenassa 30 päivää julkaisusta.