Helsinkiläismies kokeili verkosta ostettua itsehoitotuotetta – iho alkoi halkeilla ja irrota

Svenska Yle uutisoi tapauksesta, jossa itse tehdystä kemiallisesta kuorinnasta koitui sairaalahoitoa vaativa reaktio. Verkkokaupasta tilatun hapon markkinointi kuluttajille kosmetiikkatuotteena on kielletty EU:ssa.

Kuvassa Ebay:n sivustolla oleva myyjän valokuva kosmetiikkatuotteesta, jonka suomalaismies osti. Kuva: eBay

39-vuotias helsinkiläismies joutui sairaalaan yritettyään hoitaa itse aknearpiaan verkkokaupasta ostetulla kemiallisella kuorinnalla. Svenska Ylen haastatteleman miehen mukaan hän oli hankkinut 35-prosenttisen trikloorietikkahappoliuoksen isobritannialaiselta myyjältä eBay-verkkopalvelun kautta.

Kemiallisen TCA-kuorinnan oli tarkoitus häivyttää aknearpia, mutta mies ei halunnut maksaa käynnistä yksityislääkärillä.

Toivotun lopputuloksen sijaan miehen iho alkoi muutaman päivän kuluttua aineen käytöstä ensin haista voimakkaasti, jonka jälkeen iho alkoi kuoriutua ja halkeilla sekä vuotaa runsaasti verta, vaikka mies oli noudattanut käyttöohjeita.

Lääkeaineeksi luokiteltava

Mies ei ollut tiennyt tuotetta tilatessaan, että aineen markkinointi kuluttajille kosmetiikkana on kielletty EU:ssa, eikä sitä suositella kotikäyttöön. Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean mukaan kyseessä on lääkeaineeksi luokiteltava aine, jota esimerkiksi ihotautilääkärit käyttävät kemiallisten kuorintojen tekemiseen.

– Kyseessä on hyvin voimakas kemiallinen tuote, jota ei tulisi käyttää kosmetiikkana tai myydä sellaisena, ryhmäpäällikkö Marilla Lahtinen Turvallisuus- ja kemikaalivirastosta (Tukes) puolestaan kommentoi.

Ebay poisti tuotteen ilmoituksen sivuiltaan sen jälkeen, kun Svenska Yle oli yhteydessä yhtiön edustajaan.

Trikloorietikkahappoa myydään Suomessa syylien hoitoon tarkoitettujen valmisteiden osana.