Lääkäri: Vesirokon hankkiminen tahallaan on riski lapselle ja muille

Vesirokkokutsut saavat lääkärin kauhistumaan. Kutsuissa ideana on hankkia lapselle luontainen vastustuskyky vesirokkoa vastaan sairastuttamalla hänet lievään tautiin.

terveys
vesirokko lapsella
Päivi Meritähti / Yle

Tahallinen sairastuttaminen vesirokkoon kauhistuttaa lääkäriä. Silloin tällöin näkee esimerkiksi sosiaalisessa mediassa kutsuja, joiden ideana on antaa terveille lapsille mahdollisuus sairastua vesirokkoon. Ajatuksen taustalla on idea sairastaa vesirokko nuorena ja hankkia samalla luontainen immuniteetti myöhemmälle iälle.

Yleensä vesirokko on lastentauti, joka teini-iässä tai aikuisena saattaa olla raju.

Lääkäriliiton OYS-ervan piiriylilääkäri Annu Tertsunen ei vesirokkokutsuista innostu. Hänen mukaansa parempi olisi hankia immuniteetti rokotuksen avulla.

Nämä vanhemmat, jotka tahallaan sairastuttavat lapsensa, ottavat riskin paitsi vaikeaan vesirokkoon, myös näihin lisätauteihin

Annu Tertsonen

Tauti voi levitä huomaamatta

Hän muistuttaa, että tautiin sairastuttamisen seurauksena lapsi on taudinkantajana myös sen itämisaikana ja voi sitten sairastuttaa huomaamattaan muitakin samaan rokkoon. Silloin tautiin voivat sairastua myös ne, joille se saattaa olla jopa hengenvaarallinen.

Rokote ei samanlaista riskiä sisällä.

Tertsunen muistuttaa myös, että vaikka lapset yleensä sairastavatkin vesirokon lievänä, siihen sisältyy myös muiden lisä- ja jälkitautien riski.

– Vesirokon sairastamisen aikana voi tulla vakavia bakteeri-infektioita. Immuniteetti on sillä hetkellä alhainen. Vuosittain tällaisia lapsia joutuu ihan teho-osastolle.

– Nämä vanhemmat, jotka tahallaan sairastuttavat lapsensa, ottavat riskin paitsi vaikeaan vesirokkoon, myös näihin lisätauteihin, sanoo Tertsunen.

– Tässä eivät kyllä vanhemmat ymmärrä, että rokotteen ottamisella saisi sen immuniteetit turvallisesti ilman näitä lisäsairauksia ja ilman vakavaa riskiä sairastua vakavasti.

– En kyllä henkilökohtaisesti kannata tällaisia vesirokkokutsuja.