1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Alli sai turvatyynyn kaulaansa Yle Perämeren kypäräkampanjassa

Yle Perämeren pyöräilykypäräkampanjassa kohderyhmänä olivat erityisesti aikuiset naiset, joiden on todettu vieroksuvan kypärän käyttöä. Kisa pisti ajattelemaan ihmisen tärkeimmän pääoman suojaamista monella tapaa.

ilmiöt
Alli Keränen
Jari Vesa / Yle

Torniolainen Alli Keränen vei voiton Yle Perämeren aikuisille naisille suunnatussa pyöräilykampanjassa. Kampanjassa kerättiin perusteluja polkupyöräkypärän käyttämiselle tai käyttämättömyydelle. Paras perustelu palkittiin.

Alli kirjoitti tarvitsevansa uudenlaisen "kaulurikypärän", joka säästäisi häneltä aamun tärkeitä minuutteja. Hänen kun piti hiusten lässähtämisen uhallakin laittaa aamuisin kypärä päähän töihin pyöräillessään, koska oli päättänyt olla esimerkkinä lapsilleen.

Näin ollen naisen piti lähteä aamuisin taipaleelle niin varhain, että ehti käydä suihkussa ja laittaa hiukset kuntoon ennen töiden alkamista.

Erityisesti Yle Perämeren puolesta raatina toiminut aamutiimi oli vaikuttunut siitä, että Alli oli saanut esimerkillään teini-ikäisen tyttärensäkin käyttämään kypärää – ainoana luokassaan.

Missä on minun pyöräilykypäräni?

Yle Perämeri sai monia perusteluja, miksi kypärää ei päähän laiteta ja myös kypärän puolesta puhujia löytyi. Yleisimmäksi syyksi kypärättömyyteen paljastui "tukan lässähtäminen". Kampanjaan osallistuneen Elsen syy oli huono muisti:

Mie käyttäsin kypärää aina pyöräillessä, mutta ko olen laittanu sen syksylä niin taltheen, että en löyvä sitä. Vistottaa ajjaa ilman kypärää. Häätyy mennä kauphaan ja ostaa uusi heti ko heittää satamasta.

Kypärän käytön ilosanomaa eteenpäin jakava Terhi lähetti Yle Perämereen jämäkän viestin:

Kuuntelin yks päivä ko aikuiset naiset keskusteli, kuinka pöljännäkönen Turtles ja munpää on ko on pyöräilykypärä päässä. Että ei voi pittää, näyttää niin tyhmältä. Mieki päätin osallistus keskusteluun ja sanoin: Kyllä murskaantunut pääki on rohki pöljännäkönen. Alethiinki puhhuun kukantaimista...

Positiivinen ongelma

Mr Pyöräilykypäränäkin tunnettu Jari Pokela myy työkseen pyöriä ja pyöräilyvarusteita. Hän lupasi lahjoittaa kisan voittajalle sellaisen kypärän, jonka alla kampaus ei taatusti mene lyttyyn. Uudenlainen "pyöräilijän turvatyyny" laukeaa tositilanteessa, joten normaalioloissa kaulalla lepäävää kypärää ei peruskaulurista erota.

Onnellinen voittaja arvelee hänellä olevan edessä nyt positiivinen ongelma: Töihin pyöräillessä entinen kypärän puolesta saarnaaja viilettää tukka hulmuten.

– Niin, pitääköhän minun nyt jokaiselle erikseen selittää, että minulla on tällainen uudenlainen pyöräilijän turvatyyny, Keränen naurahtaa.

Oli, miten oli, Keränen aikoo silti jatkossakin puhua kypärän käyttämisen puolesta.

– Kyllä se niin on, että päähän ei ole vielä keksitty varaosia.

Lue seuraavaksi