Hautakivien kunnostus muistuttaa Ruttopuiston synkästä historiasta

Vanhan kirkkopuiston historia hautausmaana unohtuu helposti piknikvilttien keskellä. Kesän jälkeen vanhat hautamuistomerkit kuitenkin ottavat paikkansa puistossa entistä ehompina, sillä ne kunnostetaan. Ihmisten sijaan hautakiviä vaurioittavat kasvavat puut.

Kuva: Yle
Kuva: Yle

Vanhan kirkkopuiston tienoille haudattiin jo vuoden 1710 suuren paiseruttoepidemian aikana yli tuhat helsinkiläistä. Noilta ajoilta kantautuu myös kutsumanimi Ruttopuisto. Alue toimi myös Helsingin virallisena hautausmaana 1700- ja 1800-lukujen taitteessa, minkä peruna puistossa on edelleen joitakin säilyneitä hautakiviä.

Puiston suuret puut ja etenkin niiden juuret pistävät muistomerkit koville ja rakennusvirasto joutuukin jatkuvasti valvomaan, etteivät kivet aiheuta kulkijoille vaaraa. Tänä kesänä pelkän kivien pönkittämisen sijaan on ryhdytty myös suurisuuntaisempiin kunnostustöihin. Esimerkiksi valtioneuvos Johan Magnus Krookin muistomerkki oli päässyt surkeaan kuntoon.

– Tämä Krookin hauta oli melko rikki ja se korjataan nyt ehjäksi. Lähellä oli valtavan iso puu, joka poistettiin noin puolitoista vuotta sitten ja sen jälkeen on suunniteltu, kuinka muistomerkki korjataan ja missä, kertoo rakennusviraston puistovastaava Päivi Apajalahti.

Suuri monumentti päädyttiin lopulta purkamaan osiin ja kuljetettiin muualla kunnostettavaksi. Töiden jälkeen paasi kootaan takaisin omalle paikalleen alkuperäiseen asuunsa.

Kuva: Yle

Puistossa aikaansa viettävät ihmiset eivät Apajalahden mukaan muistomerkkejä vahingoita.

– Joidenkin päällä varmaan istutaan tai nojaillaan. Jotkut kivet ovat kaatuneet, jolloin niiden päällä pystyy istumaan. Puistossa on myös niin sanottuja tyynykiviä, jotka ovat jo valmiiksi sen mallisia, että niiden päällä voi istua, Apajalahti selittää

– Tietysti jotain kunnioitusta odottaisi eikä ainakaan korkeisiin kiviin kannata kauheasti mennä nojailemaan. Niitä yritetään nyt korjata, mutta niistä ei voi satavarma olla, etteivätkö ne tulisi päälle. Ja nehän painavat tosi paljon, hän jatkaa.