1. yle.fi
  2. Uutiset

Pekka Ervasti: Verinen loukkaus!

Transilvaniassa ollaan hyvin, hyvin vihaisia. Joku tomppeli vertasi viikolla kreivi Draculaa Suomen ulkoministeriin!

politiikka
Pekka Ervasti
Lassi Seppälä / Yle

Nosferatu soikoon! Kyllä meni sadan vuoden normitirsat kryptassa ihan poskelleen, kun posteljooniyökkö toi Yön ruhtinaalle tuoreet uutiset ulkomaailmasta. Titanicin uppoaminen, Sarajevon laukaukset, Pariisin häpeärauha ja Dresdenin pommitukset olivat pikkuasioita sen rinnalla, että joku älykääpiö Euroopan parlamentista oli mennyt vertaamaan jonkin Suomen jotakin ulkoministeriä kreivi Draculaan.

Kuuhut katsoi kammoen sysimustalta taivaalta, kuinka aamusenkat menivät väärään kurkkuun koko hoviväeltä uutista lukiessa kylmänkolkossa linnanholvissa. Siinä oli Vampyyriliiton viestintäpäälliköllä peiliin katsomisen paikka – vaikka eihän sieltä tietenkään mitään näkynyt.

Oli miten oli, Transilvanian vuoristolinnassa syntyi äkkinäinen kiinnostus perehtyä tähän Suomen ulkoministeriin. Dracula määräsi lempipyövelinsä puristamaan Googlesta kaiken tiedon Timo Soinista ja perussuomalaisista.

Ja kyllähän sitä materiaalia pulppusi kuin kupparin sarvesta.

Soini on, näin väitetään, itsekin kohtuullisen kova poika möksähtämään. Hallitukseen nousun jälkeen persujen toleranssiraja on ollut yhtä korkealla kuin matto lattiasta. Kriittinen televisiokamera herättää puoluekollektiivissa samanlaisen hylkimisreaktion kuin valkosipuliletti verenimijöillä lastatuissa ruumisvaunuissa.

Erityisen vaikeaa persuille on ollut hyväksyä sitä, että nyt kun puolue on päässyt voiman oikealle puolelle, media on ryhtynyt piikittelemään kaikesta, mitä Soinin opetuslapset ovat matkan varrella tulleet sanoneeksi tai kirjoittaneeksi.

Kriittinen televisiokamera herättää puoluekollektiivissa samanlaisen hylkimisreaktion kuin valkosipuliletti verenimijöillä lastatuissa ruumisvaunuissa.

On oikeusministeriä, joka kannattaa kuolemanrangaistusta, ja on puhemiestä, jonka aikasempia blogeja on pidetty rasistisenpuoleisina.

Oikeusministeri Jari Lindströmin kunniaksi Transilvaniassa luetaan kuitenkin, että hän ainakin seisoo aikaisempien lausuntojensa takana. Mitäpä sitä peittelemään: jos kerran kannattaa kuolemanrangaistusta, niin sitten kannattaa kuolemanrangaistusta ja kantaa rinta rottingilla uuden liikanimensä Voikkaan Viikatemies. Ei se ole dismeriittiä Transilvanian kallotarhoissa.

Mutta toisin on Maria Lohelan kohdalla. Hän ei oikeastaan suostunut arvioimaan omia kirjoituksiaan enää ollenkaan singahdettuaan puhemiehen norsunluutorniin. Soini sen sijaan poisti välittömästi varmistimen puppusanageneraattoristaan.

Soinin mielestä media alitti riman nostaessaan esiin uuden puhemiehen vanhat kirjoitukset – unohtaen, että hän on sentään alle 36-vuotias, kielitaitoinen, älykäs ja nuori nainen.

Jäikö Soinilta siinä tunnemyrskyssä noteeraaamatta se tosiseikka, että juuri noiden blogien ansiosta Lohela pinnersi poliittisen uransa nousuun ja päätyi ensin eduskuntaan, sitten puhemieheksi ja lopulta tuppisuuksi?

Transilvaniassakin vallitsee epätietoisuus siitä, kumpi on vastenmielisempää: kirjoittaa täyttä potaskaa vai se, että ei sitten jälkikäteen ole edes pokkaa seistä sen potaskan takana, mitä on kirjoittanut.

Ei tämä tietenkään jää tähän. Transilvaniassa asiaan palataan asap. Vampyyrien valtaneuvosto käsittelee asiaa jo seuraavassa huippukokouksessaan, joka järjestetään Mustan surman tuhatvuotisjuhlia seuraavan kolmannentoista täydenkuun jälkeisen täydellisen auringonpimennyksen aikaan.

Pekka Ervasti
Kirjoittaja on politiikan erikoistoimittaja

Lue seuraavaksi