Polttoainevarasto palaa rajusti lähellä Kiovaa

Myöhään maanantaina alkanutta paloa ei ole saatu talttumaan. Ainakin yksi ihminen on kuollut, ja palon pelätään uhkaavan sotilasaluetta.

Ulkomaat
Ukraina polttoainevarastopalo.
Palo alkoi myöhään maanantaina ja nieli useita polttoainesäiliöitä.

Ukrainassa lähellä pääkaupunkia Kiovaa ainakin yksi ihminen on kuollut ja 14 loukkaantunut polttoainevaraston rajussa tulipalossa. Kolme palomiestä on kateissa, ja heidänkin pelätään kuolleen, kertoo Ukrainan uutistoimisto UNN.

Hlevahan kylässä myöhään maanantaina räjähdysmäisesti syttynyt palo on levinnyt pariinkymmeneen polttoainesäiliöön. Useimmissa on bensiiniä. Kaikkiaan varastossa saattaa olla jopa 14 000 tonnia polttoaineita.

Palosta leviää paksua mustaa savua, ja säiliöiden räjähdykset jatkuvat, minkä vuoksi lähistön asukkaat on evakuoitu kodeistaan. Evakuointialue varaudutaan ulottamaan kymmenen kilometrin päähän.

Palomiehet keskittyvät estämään palon leviämistä myös siksi, ettei se yltäisi armeijan varastoalueelle noin 50 kilometrin päähän.

Ukrailainen ympäristötutkija Vladimir Boreiko varoittaa, että palo saattaa aiheuttaa happosadetta, joka voi vahingoittaa peltoja ja metsiä Ukrainan lisäksi naapurimaissa, aina Saksaa myöten.

Ukrainan sisäministeriön mukaan poliisi tutkii kolmea mahdollista syttymissyytä: varastoinnin turvallisuuspuutteita, teknistä vikaa tai tuhopolttoa. Varaston omistajayhtiö sanoo epäilevänsä, että kyseessä on tahallinen teko, jolla halutaan vahingoittaa yhtiön liiketoimia.

Lähteet: Reuters, AP, Tass, AFP