Työnantajat ja työntekijät yhtä mieltä: työikäisten kuntoutusta ei saa lopettaa

Työikäisille suunnatun kuntouksen mahdollinen loppuminen herättää tyytymättömyyttä työpaikoilla. Sekä työnantajapuolella että ammattiyhdistysliikkeessä ollaan pettyneitä hallitusohjelman kirjauksesta, jonka mukaan kuntoukseen tarkoitettu 20 miljoonan euron määräraha on leikkauslistalla.

Kotimaa
Traktorien hyttejä kootaan tehtaan linjastolla Ylihärmässä
Kuntouksen avulla työelämässä jaksetaan pitempään ja terveenä.Jarkko Heikkinen / Yle

Hallituksen linjaus leikata työikäisten ihmisten kuntoutusohjelman määrärahat ensi vuoden alusta kummastuttaa sekä työntekijöitä että työnantajia.

– Me olemme panostaneet ennakoivaan työhön. Hoidetaan ongelmat ennen kuin ne muuttuvat sairauksiksi. Se oli mahdollista kuntouksella, mutta kyllä nyt mennään monta askelta taaksepäin, sanoo MSK Group Oy:n hallintojohtaja Nanna Hietala.

Yli tuhat pohjalaista on käyttänyt työikäisten kuntoutusta. Tilastografiikka.
Pohjalaiset ovat käyttäneet varsin ahkerasti kuntoutusta työkyvyn ylläpitämiseen.Juha Kemppainen / Yle

– Nyt todella huolestuttaa. Tarve on selkeästi olemassa. Olemme pettyneitä ratkaisuun, sanoo puolestaan JHL:n aluepäällikkö Jukka-Pekka Matintupa.

Aura-kuntoutusta ei tulekaan

Työkyvyn ylläpitoa ja kuntoutusta on hoidettu pääosin kahdella ohjelmalla, Aslak- ja TYK-kuntoutusohjelmalla. Niitten yhdistämistä uudeksi Aura-ohjelmaksi on valmisteltu pitkään Kelan, yritysten ja kuntoutuslaitosten voimin. Sen piti korvata vanhat ohjelmat vuoden 2016 alusta. Näin ei nyt näytä käyvän, koska hallitus on leikkaamassa sen määrärahat.

– Auran puuttuminen tarkoittaa sitä, että ennaltaehkäisevä kuntoutus heikkenee. Kuntotusta saa vasta sairauden jälkeen. Se ei ole kuntoutukseen haluamamme malli, tuumii Härmän kuntokeskuksen toimitusjohtaja Jan-Erik Hagfors.

Kuntoutuksen määrärahaleikkausta pidetään harkitsemattomana, sillä 20 miljoonan euron säästö saattaa tulla monin verroin kalliimmaksi yhteiskunnalle.

Yksistään yksi poissaolopäivä sairauden takia maksaa työnantajalle kymmeniä tuhansia euroja. Työntekijän jääminen ennenaikaiselle eläkkeelle on yhteiskunnalle vielä kalliimpaa. Työntekijälle työelämässä pysyminen on puolestaan mittamattoman arvokasta.

Hallituksen linjaus panee kuntokeskukset tiukille. Työelämän kuntoutukseen on keskittynyt parikymmentä kuntokeskusta eri puolilla maata. Pohjalaisille palveluita tarjoaa Härmän kuntokeskus.

Ala pelkää 100-200 työpaikan häviämistä. Yt-kierroksia viritellään jo ja syksystä voi tulla synkkä.