1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Sateistit odottavat uutta Miljoonasadetta

Miljoonasade ja 90-luvun IRC-kanava yhdisti kaksi keskisuomalaista naista. Naiset kutsuvat itseään sateisteiksi ja merkkaavat jokaisen näkemänsä Miljoonasateen keikan Excel-taulukkoon.

ilmiöt
Miljoonasateen Matti Nurro ja Ari Laaksonen vierailivat Yle Keski-Suomessa 9.6.15 kahden fanin eli sateistin Riitta Varpuharjun ja Vappu Laitaharjun kanssa.
Jenny Huttunen / Yle

Nykyisin Laukaassa asuvat Riitta Varpuharju ja Vappu Laitaharju tapasivat toisensa 90-luvulla, Miljoonasateen IRC-kanavalla. Naiset kutsuvat itseään Miljoonasade-fanien sijaan sateisteiksi.

Mun tehtävä oli olla Pirkko Liinamaa, joka tykkää rokista. Ja mun piti tykätä niistä Miljoonasateen biiseistä.

Riitta Varpuharju

– Me ollaan jo aikuisia. Fanittelu on nuorien juttu, siksi se sateisti-sana tuli siihen tilalle, Vappu Laitaharju selittää sanan sateisti taustaa.

Naiset ovat koonneet Excel-taulukkoon jokaisen Miljoonasateen keikan, jonka he ovat nähneet. Taulukko kertoo, että keikkoja on takana yhteensä 62.

Riitta Varpuharjun sateismi alkoi jo nuorena isoveljen auton kyydissä. Fanitus sai viimeisen leimansa ensimmäisellä Miljoonasateen keikalla.

– Veli kuunteli Miljoonasadetta ja meillä oli muutama kasetti. Kesälomareissuilla veli piti meille levyraatia. Mun tehtävä oli olla Pirkko Liinamaa, joka tykkää rokista. Ja mun piti tykätä niistä Miljoonasateen biiseistä ja siitä se on vähän jäänyt, Varpuharju kertoo.

Ensimmäinen Miljoonasateen keikka, jonka Vappu Laitaharju näki, ei vielä säväyttänyt.

– Minulla se alkoi pikkuhiljaa, kuuntelin Miljoonasadetta muiden bändien ohella. Rupesin Miljoonasateen IRC-kanavalla juttelemaan ja sieltä öytyi samanhenkisiä ihmisiä. Siitä se sitten alkoi kasvamaan, Laitaharju sanoo.

"Voiko tähän luottaa?"

Miljoonasade on päättänyt Ylen We want more -ohjelman jälkimainingeissa jatkaa keikkalavojen lisäksi myös levytysstudioon. Tämän vuoden puolella yhtye julkaisee muutaman sinkun ja enemmän materiaalia olisi määrä julkaista ensi vuoden alussa.

Sitten ajattelin, että keikka ja päivä kerrallaan. Ja kun tuo levy tulee, siitä on sitten pitkäksi aikaa iloa.

Vappu Laitaharju

Sateistit ottivat uutiset paluusta vastaan ensin epäluuloisina.

– Jatkuuko keikkailu ja uskaltaako siihen suhteen lämmittämiseen heittäytyä, voiko tähän luottaa? Sitten ajattelin, että keikka ja päivä kerrallaan. Ja kun tuo levy tulee, siitä on sitten pitkäksi aikaa iloa, sanoo Laitaharju.

Naiset nauttivat Miljoonasateen musiikista mutta eritoten keikkareissuista.

– Ne fiilikset on tosi huikeita. Välillä vedetään tosi korkeissa ilon ja onnen fiiliksissä ja välillä tulee synkempää. Se on sellaista huikeaa tunteiden vuoristorataa, se nostaa hiukset pystyyn, Vappu Laitaharju kertoo.

– Musiikki on seurannut mukana ison osan elämästä, se on ollut tukena vaikeina aikoina ja buustannut riemua. Ne keikkareissut ihan musiikin ohella, siellä tapaa hyviä tyyppejä. Ympäri Suomen on sateisteja, keikoilla on hyvä fiilis ja kaikki ovat kavereita keskenään, Riitta Varpuharju lisää.

_Vappu Laitaharjua ja Riitta Varpuharjua haastatteli toimittaja Minna Matintupa. _

Lue seuraavaksi