"Päiväkotien olot kurjistuvat entisestään" – Turussakin marssi varhaiskasvatuksen puolesta

Turussa ja monessa muussa kaupungissa järjestetään keskiviikkona protestimarsseja varhaiskasvatuksen säästöjä vastaan. Turun mielenilmaukseen on ilmoittautunut ennakolta Facebookissa yli 900 ihmistä.

päivähoito
Lapsen kädet tekemässä hiekkakakkua
Sari Törmikoski / Yle

Marssijat vastustavat hallitusohjelmassa mainittua subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaamista ja ryhmäkokojen kasvattamista. Marssit järjestää ryhmä, johon kuuluu muun muassa varhaiskasvatuksen ammattilaisia ja asiantuntijoita. Yksi heistä on turkulainen lastentarhanopettaja Marianne Malkaniemi. Hän haluaa muistuttaa päättäjiä päiväkotien ahdingosta.

– Päiväkotien olosuhteet ovat jo valmiiksi aika huonot. Nyt oloja aiotaan huonontaa entisestään.

– Esimerkiksi lapsiryhmien koko on yksi asia. Toinen on päiväkotien työolosuhteet. On sääli, että monet ammattilaiset ovat vaihtaneet alaa tai ainakin harkitsevat tosissaan alan vaihtoa.

Turun marssi alkaa klo 18 Turun kauppatorilta, ja kulkue liikkuu keskustan alueella päätyen takaisin kauppatorille. Samaan aikaan vastaavia tilaisuuksia järjestetään muissa suurimmissa kaupungeissa.

Marssijalka ei välttämättä siirry virtuaalimaailmasta kadulle

Mielenosoituksia on puuhattu Facebookissa Vain kaksi kättä ja Varhaiskasvatuksen Ääni Kentältä Eduskuntaan -sivustoilla.

Turun protestiin on ilmoittautunut Facebookissa yli 900 ihmistä. Malkaniemi toivoo, että mahdollisimman moni saapuu oikeasti paikalle.

– Osallistujamäärää on vaikea arvioida. Yksi porukan puuhamiehistä muisteli, että erääseen Helsingissä järjestettyyn mielenilmaukseen saapui viidesosa Facebookissa osallistuneiden määrästä.

Lastentarhanopettaja ennakoi, että varhaiskasvattajien marssi sujuu rauhallisesti - ilman kiroilua tai huulen puremista.

– Veikkaanpa, että olemme aika kiltisti – tarhatädit ovat aika kilttejä, Malkaniemi naurahtaa.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus