OECD tekee jo arviota Sipilän hallituksen talouslinjasta

Teollisuusmaiden järjestö OECD patistaa Suomea vähentämään sääntelyä, yksinkertaistamaan verotusta sekä uudistamaan työttömyysturvaa. OECD laatii parhaillaan maaraporttia Suomesta ja uuden hallituksen talouspolitiikasta.

talous
Juha Sipilä lähti suuren valiokunnan kokouksesta Helsingissä 5. kesäkuuta.
Juha Sipilä lähti suuren valiokunnan kokouksesta Helsingissä 5. kesäkuuta.Vesa Moilanen / Lehtikuva

Kehittyneiden teollisuusmaiden yhteistyöjärjestön OECD:n tutkijat kävivät pari viikkoa sitten Suomessa perehtymässä Sipilän hallituksen talouspolitiikkaan. OECD julkistaa laajan Suomi-maaraporttinsa ensi vuonna, ja järjestön arviointiprosessiin kuuluu käyntejä ja haastatteluja myös paikan päällä Suomessa.

Maaraporttia on usein ääneenkin epäilty lähinnä Suomen valtiovarainministeriön laatimaksi. OECD:n apulaispääsihteerinä Pariisissa vajaa vuosi sitten aloittanut Mari Kiviniemi kiistää, että arvio olisi suomalaisten tekemä.

Mari Kiviniemi.
Mari Kiviniemi.Yle

– Raportti tehdään yhteistyössä jokaisen arvioitavan maan kanssa eli tutkijat käyvät ministeriöissä ja tapaavat myös muiden tahojen, kuten yrityselämän ja tutkimuslaitosten, edustajia. Sitä kautta pyritään saamaan kokonaisvaltainen kuva tilanteesta, jotta suosituksia voidaan tehdä.

Kiviniemi sanoo, ettei hän itse osallistu arviointia koskeviin kokouksiin eivätkä arvioijat ole suomalaisia.

Sote ja koulutuksen leikkaukset arveluttavat

Kiviniemi itse entisenä keskustan puheenjohtajana ja pääministerinä ei haluaisi arvioida Sipilän hallituksen ohjelmaa. Hän kertoo kuitenkin OECD:n yleisiä huomioita Suomen talouden tilasta.

– Enemmän puhuisin siitä, miten me nyt näemme uuden hallituksen ohjelman, ja kyllähän se näyttää oikein hyvältä. Ohjelmassa ei ole otettu huomioon ainoastaan OECD:n suosituksia vaan myös EU-komission suosituksia.

Kiviniemen mukaan tilannekuva on hyvin samanlainen niin Pariisissa kuin Helsingissäkin.

OECD:n suositukset kuulostavat tuttuakin tutummilta: Suomen verotusta pitäisi yksinkertaistaa, tuloverotusta alentaa ja työttömyysturvaa uudistaa. Hallituksen julkistama kasvu- ja sykäyspaketti pitäisi myös osata toteuttaa ja mitoittaa oikein.

Hallitusohjelman kysymysmerkeiksi OECD listaa toistaiseksi sote-uudistuksen sekä koulutukseen kohdistuvat leikkaukset. Pariisissa pohditaan, tuoko sote Suomeen sittenkään säästöjä ja estävätkö koulutuksen leikkaukset lopulta myös innovaatiot.

Mari Kiviniemi sanoo, että kyse on toimeenpanosta.

– Kyse on ennen kaikkea siitä, miten uusi hallitusohjelma saadaan täytäntöön. Jos kaikki siinä sanottu tehdään, myös kysymysmerkit, niin ilman muuta pitäisi tulla hyvää jälkeä.

OECD:n Kiviniemen arvio on, että loppujen lopuksi Sipilän hallituksen onnistuminen on kiinni siitä, syntyykö Suomeen yhteiskuntasopimus.