1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Nigeria aloitti viimeisen taiston poliota vastaan

Nigerialla on hyvät mahdollisuudet päästä kolmen viimeisen poliomaan joukosta, kun vanhempien vastarinta lasten poliorokotuksia vastaan on laantunut.

Poliorokote annetaan tippoina suuhun. Kuva: Onome Oghene / EPA

Nigeriassa on aloitettu rokotuskampanja, jonka tavoitteena on hävittää polio lopullisesti. Tällä viikolla lapsia rokotetaan maan pohjoisosissa, heinäkuun lopussa idässä.

Nigeria on yksi kolmesta maasta, jossa poliota yhä esiintyy kotoperäisenä. Vuonna 2006 Nigeriassa todettiin tuhat poliotapausta ja kolme vuotta myöhemmin 338. Viime vuonna luku oli enää kuusi, ja viimeisestä tapauksesta tulee tässä kuussa kuluneeksi tasan vuosi.

Rokottajat kulkevat nyt ovelta ovelle pohjoisessa Kanon osavaltiossa Sumailan alueella. Lasten suuhun tipautetaan pari pisaraa rokotetta, ja ovenpieleen merkitään liidulla, että rokottaja on käynyt talossa. Kampanjalla pyritään tavoittamaan kaikki alle viisivuotiaat lapset. Työn etenemistä seurataan satelliiteilla ja ajantasaisella internettaulukolla (siirryt toiseen palveluun).

– Ainakaan vielä yksikään vanhempi ei ole vastustanut rokotusta. Ihmiset tajuavat nykyisin, että poliorokote on lapsille turvallinen. Aiemmin rokottajille oltiin vihaisia ja heitä nimiteltiin, kertoo Fauziyya Ahmed, yksi rokottajista.

Pelkkä nimittely ei riittänyt. Toissa vuoden helmikuussa yhdeksän rokottajaa kuoli, kun tuntemattomat asemiehet tulittivat Kanossa kahta polioklinikkaa. Vuonna 2003 Kanon rokotuksissa oli yli vuoden tauko, kun jotkut papit ja lääkärit olivat väittäneet rokotuksia länsimaiden juoneksi, jolla pyrittiin steriloimaan Afrikan lapset ja lopettamaan väestönkasvu.

Samanlaisia väitteitä on esitetty myös Pakistanissa ja Afganistanissa eli niissä kahdessa muussa maassa, jossa poliotartunnan voi yhä saada omien rajojen sisällä. Kaikissa kolmessa maassa islamistit ovat muutoinkin estäneet rokottajien työtä, minkä vuoksi virus on päässyt leviämään uudelleen.

Rokotuksiin houkutellaan hoitamalla muitakin tauteja

Kanossa mielipide on saatu kääntymään turvautumalla yhteisöjen maallisiin ja uskonnollisiin johtajiin. Lisäksi vanhemmille on esitetty filmejä siitä, miten polio voi rampauttaa, halvaannuttaa tai jopa tappaa heidän lapsensa.

Vanhempia on saatu taivuteltua myös siten, että poliorokotusten ohessa on hoidettu lasten sairauksia ja annettu ilmaislääkkeitä. Yksi kritiikin aihe on nimittäin ollut, että viranomaisia kiinnostaa vain polio, ei esimerkiksi malarian hoitaminen. Malaria on nigerialaislasten yleisin kuolinsyy.

– Vastarinta ei enää johdu tietämättömyydestä, vaan se on turhautumista, kun perustarpeet jäävät hoitamatta. Etenkin ollaan turhautuneita siihen, ettei julkisista sairaaloista saa tarvitsemaansa hoitoa, sanoo YK:n edustaja Danjuma Al-Mustapha. Hän on tarkkailemassa Kanon rokotuskampanjaa YK:n lastenapujärjestön Unicefin puolesta.