1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Kukkaruukut, kottikärryt ja kastelukannut – varkaat vievät pihaltasi kaiken, mikä lähtee irti

Kun kukaan ei huomaa, näpistelijä iskee pihamaalle. Puutarhakalusteiden ja koristeiden varkauksista ilmoitetaan poliisille harvoin, mutta sosiaalisessa mediassa varastettua tavaraa yritetään jäljittää sitäkin ahkerammin.

Kuva: Tanja Perkkiö / Yle

Kun lahtelaisen Lea Laurilan kotipihalla kävi keväällä varkaita, hän kuvitteli, että rötöstely jäisi siihen. Varkaat iskivät autoon, veivät lämmityslaitteet, koplasivat hansikaslokerosta mukaansa papereita ja ottivat mukaansa radion.

Vain muutama viikko tapahtuneen jälkeen pihapiirissä kävi taas kutsumattomia vieraita, jotka veivät Laurilan äitienpäivälahjaksi saaman orvokkiamppelin. Varkaille kelpasi myös toinen kukkaruukku.

– Silloin ajattelin, että otan varmuuden vuoksi sisälle turvaan nätin jakkaran, jonka päällä osa varastetuista kukista oli. Ajattelin, että sen jakkaran ne varmaan hakisivat muuten seuraavaksi.

Ja kuinka kävikään. Pian varkaat iskivät rivitalon pihapiiriin kolmannen kerran.

Enää en viitsi pitää siinä edes kukkia. En jaksa.

Lea Laurila

Tällä kertaa lähti puinen puutarhatuoli.

– Enää en viitsi pitää siinä edes kukkia. En jaksa. Nyt jännitän, milloin iso ja raskas pihakeinu viedään, Laurila sanoo.

Varas valikoi mukaansa kauneimmat mosaiikkityöt

Laurilan miniä pani varkausryppäästä viestin Facebookin kaupunkiryhmään ja pyysi havaintoja, jos joku on nähnyt anoppinsa nurkilla epämääräistä tekijää kuljettelemassa puista puutarhatuolia tai kesäkukkia öiseen aikaan.

Postaus poiki kymmeniä kommentteja. Moni ketjua kommentoinut kertoi myös, miten eri puolilta kaupunkia on varasteltu irtainta tavaraa pihoilta.

Kun kerroin tapauksesta Facebookissa, helpotti, kun muut jakoivat tuntemukseni.

Sinikka Laaksonen

Toisessa lahtelaislähiössä asuva eläkeläinen Sinikka Laaksonen jakoi niin ikään närkästyneenä oman tarinansa sosiaalisessa mediassa.

Kotitalon ulkoseinältä varastettiin Laaksosen itsensä tekemiä mosaiikkitöitä.

– Menin aamulla postilaatikolle hakemaan lehteä, kun takaisin tullessani huomasin, että seinä on paljaan näköinen. Kolme kauneinta mosaiikkityötä oli varastettu. Harmi, koska niillä oli tunnearvoa.

Somessa jakaminen helpottaa harmistusta

Varkauden jälkeen Laaksonen otti heti sisälle parempaan talteen loput hänelle tärkeät mosaiikkiteokset.  

Kesäkukat ovat näpistelijöiden suosiossa. Kuva: Yle

– Tuli kelju mieli ja ihmeellinen mieliala, kun ajattelin, että joku on käynyt kodin seinän luona. Kun kerroin tapauksesta Facebookissa, helpotti, kun muut jakoivat tuntemukseni.

Sosiaalisessa mediassa on puitu myös Laaksosen naapurin pihalta varastettujen puisten kottikärryjen tapausta. Kärryihin oli istutettu yrttejä.

– Ihmettelimme yhdessä, kuka ihme viitsii viedä toisen kottikärryt, Laaksonen manaa.

Tilaisuus tekee varkaan, kun huomataan, että pihoilla on jotain pientä kivaa.

Outi Pennanen

Hän kertoo pohtineensa, pitäisikö kotipiha suojata tunnistinvalolla, joka syttyy, kun pihalla on liikettä. Suojaisalla pihamaalla voi muuten puuhailla melko rauhassa kuka tahansa.

– En tiedä, mitä porukkaa täällä liikkuu. Kastelukannuja ja puutarhaletkuja täältä on aiemmin viety. Ja joskus jonkun pyytkitkin ovat kadonneet narulta.

Auta poliisia ja tee rikosilmoitus myös rahallisesti arvottomasta tavarasta

Poliisin mukaan vain harvasta pihapiiiristä varastetusta esineestä tehdään rikosilmoitus.

Myös Lea Laurila ja Sinikka Laaksonen jättivät ilmoitukset varastetuista kukista, puutarhatuolista ja koriste-esineistä tekemättä – tosin autoonsa kohdistuneesta rötöstelystä Laurila ilmoitti poliisille.

– Mietin kyllä, että ilmoituksen voisi tehdä muistakin tavaroista, koska niin monelta muultakin on viety puutarhoista kaikenlaista, Laurila sanoo.

– En viitsinyt tehdä ilmoitusta, kun muutaman mosaiikkityön varastaminen tuntui kuitenkin aika mitättömältä, Laaksonen pohtii.

Mitä enemmän panet kettinkiä tai pulttaat tavarat kiinni, sitä vaikeampi niitä on viedä.

Outi Pennanen

Hämeen poliisilaitoksen rikoskomisario Outi Pennanen suosittelee tekemään rikosilmoituksen, vaikka pihalta vietäisiin vain pikkutavaraa.

– Jos ilmoitusta ei ole tehty, ja poliisin haltuun tulee esimerkiksi löydettyä tavaraa, emme voi tietää, onko se anastettua vai mitä.

"Kunnon kansalainen" voikin olla puutarhanäpistelijä

Rikoskomisario arvioi, että toisten pihoilta kähvelletään tavaraa melko matalalla kynnyksellä.

– Sitä voi viedä myös niin sanottu kunnon kansalainen, joka huomaa pihalla jonkin kivan jutun ja ottaa sen omaan käyttöön. Tai sitten kyseessä on rosvo, joka ottaa ja myy kirpputoreilla.Tilaisuus tekee varkaan, kun huomataan, että pihoilla on jotain pientä kivaa, Pennanen pohtii. 

Ihmettelimme yhdessä, kuka ihme viitsii viedä toisen kottikärryt.

Sinikka Laaksonen

Poliisin mielestä ei ole hätävarjelun liioittelua kiinnittää puutarhan arvokkaimpia esineitä ja kalusteita vaikkapa kettingillä talon rakenteisiin.

– Mitä enemmän panet kettinkiä tai pulttaat tavarat kiinni, sitä vaikeampi niitä on viedä. Jos asut paikalla, jossa liikkuu ihmisiä, etkä halua kenenkään varastavan mitään, sen eteen saattaa joutua tekemään töitä, rikoskomisario lisää.

Hänen mukaansa hyödyllisempää kuin puida varastettujen tavaroiden kohtaloa sosiaalisessa mediassa, on ilmoittaa niistä poliisille – vaikka tapausten jäljille voi olla poliisinkin vaikea päästä.

– Ainakin voimme katsoa, mitä voimme jutulle tehdä. Meidän on mahdoton tietää, millainen rikosilmiö on menossa, jos tapauksista ei tehdä rikosilmoituksia.