Kielikurssi, nettipuoti, verkkopeli – miten vinkuu teinin maksukortti?

Pitäisikö kielikurssille lähtevän alaikäisen ottaa mukaan nippu seteleitä, vai saako hän pankista ulkomailla toimivan maksukortin? Entä millä maksetaan tilpehööri, jota verkkopelissä menestyminen saattaa vaatia?

talous
Nuori maksaa kortilla.
16-vuotias voi saada oman debit-maksukortin tai rinnakkaiskortin huoltajiensa luottokorttiin. Mikko Kuusisalo / Yle

Johtaja Lari Tuovinen sanoo, että Danske Bankilla on tarjota alle 18-vuotiaalle maksukortti, joka toimii sekä verkossa että ulkomailla. Kortin nimi on komea: Master Card Debit Online.

Kortti varmentaa tilin katteen joka ikisellä ostokerralla, ja vaikka kaikki verkkokaupat eivät korttia hyväksy, johtaja Tuovisen mukaan kattavuus on erittäin hyvä. Kortti ei ole luottokortti vaan Visa Electronin kaltainen maksukortti. Visa Electronia ei Danske Bankin valikoimassa enää olekaan.

Tuovisen mukaan Master Card Debit Online -kortti on ollut valikoimassa huhtikuusta 2014. Viime vuoden loppupuolella sen tarjonta asiakkaille yltyi, ja nyt kortti on nuorten suosiossa, sanoo Tuovinen.

– Kortti käy kaikissa paikoissa, missä käy Master Card Creditkin, eli se luottokorttikin.

Lisätunnistautuminen tuo turvaa verkkokaupassa ja vaatii verkkopankkitunnukset

Lari Tuovinen Danske Bankista muistuttaa, että turvallisuuden takia verkkokaupassa asioiminen vaatii myös kortin myöntäneen pankin verkkopankkitunnukset lisätunnistautumista varten. Ne annetaan 15–17-vuotiaalle, mikäli vanhemmat ovat myötämielisiä.

Lisätunnistautumista vaaditaan kaupoissa, jotka ovat korkeimmalla 3D Secure -turvatasolla. Kaikki kaupat eivät tunnuksia kysele.

Alaikäinen voi myös saada isän tai äidin luottokorttiin rinnakkaiskortin, yhdistelmäkorttiin rinnakkaiskorttia ei myönnetä. Rinnakkaiskortilla voi maksaa ulkomailla tai verkossa.

Nordean kortista tulee verkkokelpoinen vain konttorissa asioimalla

Nordeasta kerrotaan, että yhdistelmäkortin eli debit- ja credit-ominaisuuksilla varustetun luottokortin voi hankkia vasta, kun on täyttänyt 18 vuotta. Nordea Electron -maksukortin voi kuitenkin hankkia edunvalvojien suostumuksella vaikka vastasyntyneelle.

16-vuotias voi saada oman debit-maksukortin tai rinnakkaiskortin huoltajiensa luottokorttiin. Rinnakkaiskortille voi määrittää oman maltillisen käyttörajan, Nordea neuvoo.

Alaikäinen Nordea Electron-, Nordea Debit - tai Master Card -kortinhaltija voi rekisteröidä korttinsa verkkomaksukykyiseksi rekisteröimislomakkeella. Lomake viedään Nordean konttoriin, koska kortin rekisteröinti verkkomaksukelpoiseksi voidaan tehdä vain siellä.

Mukaan tarvitaan ainakin yksi edunvalvoja, ja lomakkeen pitää olla molempien edunvalvojien allekirjoittama.

Kuluttajavirasto: Maksukortti on harkittu hankinta

Teinien kortit eivät huoleta kuluttajavirastoa – toisin kuin pikkulasten mobiilimaksaminen.

– Kilpailu- ja kuluttajavirasto ei ole juurikaan huolissaan teinien maksukorteista, koska niihin on vanhempien suostumus, kertoo lakimies Katri Väänänen. Korttihankinta on yleensä järjellinen, hän sanoo.

Sen sijaan ongelmia aiheuttavat lasten älypuhelinseikkailut. Jos kojeeseen on hankittu pelisovellus, sovelluskaupassa on yleensä tili ja vanhemman luottokorttitiedot. Myöhemmin luottokortille on voinut tupsahtaa satojen eurojen lasku, kun lapsi on hankkinut jotakin peliin liittyvää.

Virastoa huolestuttaa myös verkkokaupankäynnissä pikkuhiljaa yleistyvä mobiilimaksaminen.

Aikuinen saa mobiilimaksusta tiedon todennäköisesti vasta, kun tutkailee puhelinlaskuaan. Siinä voi näkyä älypuhelintaan taitavasti käyttäneen tenavan ostos, joka on kuitattu modernisti mobiilimaksulla.