Rikkaat täysillä mukaan palkkatalkoisiin? Verottajalta jäisi saamatta todellinen jättipotti

EK:n puheenjohtaja Matti Alahuhta on vedonnut yritysjohtajia alentamaan palkkojaan ja lahjoittamaan rahaa hyväntekeväisyyteen yhteiskuntasopimuksen edesauttamiseksi. Alahuhta aikoo itse lahjoittaa koulutukseen ja tutkimukseen. Hallitusohjelman mukaan korkeakouluille annettavat lahjoitukset ovat verovapaita puoleen miljoonaan saakka.

Matti Alahuhta. Kuva: Yle

Yritysjohtajilla on golfkentillä ja rapukekkereillä nyt pohtimista. EK:n puheenjohtaja Matti Alahuhta pyysi miettimään kesän aikana, miten johtajatkin voisivat osallistua kohtuullisuustalkoisiin. Jos palkansaajat suostuvat yhteiskuntasopimukseen, Alahuhta vetoaa yritysjohtajia alentamaan palkaansa viidellä prosentilla tai lahjoittamaan rahaa hyväntekeväisyyteen neljän vuoden ajan.

Verottajan näkökulmasta vetoomus on kohdistettu neljälle tuhannelle yritysjohtajalle. Sen verran on Suomessa EK:n yritysten tapaisten firmojen johtajia. He ansaitsevat yli 300 000 euroa vuodessa.

Viiden prosentin palkanalennus veisi 25 miljoonaa verottajalta

Viisi prosenttia tuntuu mitättömältä palkanalennukselta. Johtajat ovat yhteiskunnan kannalta esimerkillisiä veronmaksajia. He maksavat ansiotuloistaan puolet yhteiskunnalle.

Ökytuloluokissa viiden prosentin palkanalennus tietää 25 miljoonan euron veromenetyksiä.

Jos johtajat päättäisivät laskea tulojaan viisi prosenttia kaikista tuloistaan, myös pääomatuloistaan, verottajalta jäisi saamatta 57 miljoonaa euroa.

Hallituksen kädennojennus – lahjoitukset korkeakouluille verovapaaksi

Johtajan kannattaakin osallistua yhteiskuntasopimuksen kohtuustalkoisiin hyväntekijänä.

EK:n Matti Alahuhta kertoi itse lahjoittavansa huomattavan summan koulutukseen ja tutkimukseen. Tässä tuleekin hallitusohjelma vastaan. 

Hallitusohjelmassa luvataan korkeakouluille annetetuille lahjoituksille verovähennys aina puoleen miljoonaan euroon saakka.

Järjestelmä on ollut takavuosina käytössä, mutta silloin vähennyksiä sai tehdän vain 250 000 euroon saakka.

Veronmaksajien keskusliitossa neuvotaan, että tämä on vähennys muiden joukossa.

– Verovähennys tarkottaa, ettei makseta itse veroja siitä summasta, mikä on sen vähennyksen suuruinen. Se on alentamassa sitä summaa, mistä verot lasketaan, sanoo johtava lakimies Päivi Kaari Veronmaksajien keskusliitosta.

Myös hyväntekeväisyys jättää siis verottajan nuolemaan näppejään.