Jokiuintia herätellään henkiin – "Keho rasvattiin vaseliinilla lämmön eristämiseksi"

Vaseliinilla itsensä suojanneiden uimareiden taivalta seurattiin 50–60-luvuilla suurella innolla, silloin matkat olivat pitkiä ja virtaukset kovia. Kajaanissa kokeillaan elokuun alussa vieläkö tosiuimareita löytyy.

Kotimaa
Uintivalmentaja Henna Pernu.
Jarmo Nuotio / Yle

Kajaaninjoen rannoille kerääntyi parhaimmillaan jopa 3 000 jokiuimareiden kannustajaa 1950–60-luvuilla. Silloin uimareiden taival ei ollut helppo, sanoo Kajaanin Uimaseuran päävalmentaja Henna Pernu.

– Huippuvuosina matka oli 2,5 kilometriä, ja joen virtaus oli paljon nykyistä voimakkaampi. Vaaratilanteitakin syntyi, mutta onneksi niistä selvittiin.

Elokuussa järjestettävä jokiuintitapahtuma on kevytversio alkuperäisestä, mutta kyllä siinäkin uitavaa riittää.

– Nyt uidaan Kesäniemen uimarannalta Kauppatorin rantaan. Uintimatkaa kertyy reilu kilometri, ja joen virtaus on pientä takavuosiin verrattuna. Lisäksi joki on matala, joten reitiltä löytyy tarvittaessa paikkoja, joissa voi vaikka levähtää.

Vaseliinilla vai ilman?

Uimareiden varustus on tänä päivänä varsin toisenlainen kuin kultaisina aikoina.

– Silloin keho rasvattiin vaseliinilla lämmön eristämiseksi, vaikka nykytiedon valossa siitä ei hyötyä ollut. Nyt jokiuinnissa voi käyttää märkäpukua, mutta tavallinen uima-asukin riittää hyvin, Henna Pernu kertoo.

Vaaratilanteitakin syntyi, mutta onneksi niistä selvittiin.

Henna Pernu

Aivan kylmiltään ei matkaan kannata lähteä tänäkään kesänä.

– Kyllä edelleen pitää osata uida. Vesi on sameaa, joten suunnistaminenkin on hallittava. Venepoijut ovat hyvänä apuna suorimman reitin haussa.

Pernu kannustaa aloittamaan harjoittelun, jos aikoo lähteä leikkiin elokuussa.

– Jos hallissa kilometrin uinti sujuu ongelmitta, nyt on hyvä aloittaa treeni sitä varten, että luonnonvedessäkin matka taittuu. Joessa uinti on kuitenkin aina vähän haasteellisempaa kuin uimahallissa polskiminen.