Itsemurhalla uhkailu Facebookissa on lisääntynyt merkittävästi

Kun henkilö uhkaa satuttavansa itseään sosiaalisessa mediassa, niin asian selvittää viime kädessä poliisi. Uhkausten määrä on noussut vuosi vuodelta.

Kotimaa
Komisario Kai Loukkaanhuhta.
Komisario Kai Loukkaanhuhta.Kalle Mäkelä

Itsetuhoisten aikeiden levittäminen on yleistynyt. Esimerkiksi Lounais-Suomen poliisi tutki viime vuonna 1 400 tapausta, joissa henkilö oli esittänyt itsetuhoisia aikeita joko sosiaalisessa mediassa tai tekstiviesteillä. Määrä on lähes kaksinkertaistunut viidessä vuodessa.

Pikkuisen kun ollaan vaikka päissään ja tottuneita netin käyttäjiä, niin viesti on todella helppo lähettää.

Kai Loukkaanhuhta

– Se kertoo siitä, kuinka helppoa tällaisenkin tiedon levittäminen tänä päivänä on. Pikkuisen kun ollaan vaikka päissään ja tottuneita netin käyttäjiä, niin viesti on todella helppo lähettää, kuvailee komisario Kai Loukkaanhuhta Lounais-Suomen poliisista.

Katkeroitunut uhkaus itsensä lopettamisesta halutaan useimmiten tehdä suoraan jollekin läheiselle, jolle ollaan vihaisia.

– Silloin se tehdään useimmiten tekstiviestillä tai puhelimitse.

Harva uhkaus johtaa tekoon

Komisario Loukkaanhuhdan mukaan aika usein uhkausviestin lähettänyt henkilö kertoo lopulta, että halusi vain aiheuttaa viestin vastaanottajalle levotonta mieltä. Vain harva somessa tehty uhkaus johtaa itsemurhaan.

Yleensä nämä osuu vielä sinne viikonloppuun ja yön pikkutunteihin, jolloin poliisilla on muutenkin kiirettä.

Kai Loukkaanhuhta

– Ehkä puolet tapauksista on vain pahan mielen purkamista. Lopuista tapahtumista ehkä puolet aiheuttaa viranomaisten jatkotoimenpiteitä ja noin neljännes on täysin aiheettomia, Loukkaanhuhta sanoo.

Viesteissä puhutaan yleensä kiertelemättä ja suorasukaisesti oman hengen riistämisestä.

– Uhataan ottaa lääkkeitä tai vaikkapa että hypätään junan alle, Loukkaanhuhta kertoo.

Yhtään viestiä ei voi jättää huomiotta

Vaikka Loukkaanhuhdan mukaan kyse on useimmiten vain huomion hakemisesta, niin yhtään uhkausta ei voi ohittaa olankohautuksella.

Toivon vain, että ihmiset olisivat vastuullisempia ja jättäisivät turhat uhkaukset tekemättä.

Kai Loukkaanhuhta

– Tottakai näihin täytyy aina suhtautua vakavasti, hän sanoo.

Loukkaanhuhta muistuttaa kuitenkin, että itsemurhien määrä on samaan aikaan vähentynyt, vaikka uhkailujen määrä on lisääntynyt.

– Esimerkiksi viime vuonna poliisilla oli tutkittavana meidän alueellamme noin 80 epäiltyä itsemurhaa. Viisi vuotta sitten sama luku oli 150.

Loukkaanhuhta sanoo, että yksittäisinä poliisitehtävinä uhkailuviestit eivät ole kovinkaan haastavia.

– Silti sanoisin, että työtä olisi kyllä muutenkin riittävästi. Yleensä nämä osuu vielä sinne viikonloppuun ja yön pikkutunteihin, jolloin poliisilla on muutenkin kiirettä. Ei nämä nyt valtava työmäärän lisääjä tai ongelma poliisille ole, mutta lisääntyvä ongelma kuitenkin.

Hän ei usko, että uhkauksia voitaisiin mitenkään kitkeä.

– Näiden kanssa on vain opittava elämään. Toivon vain, että ihmiset olisivat vastuullisempia ja jättäisivät turhat uhkaukset tekemättä.