1. yle.fi
  2. Uutiset

Enemmistö kannatti päivähoito-oikeuden rajaamista Ylen nettikeskustelussa

Eräs kommentoija vetosi siihen, että päiväkotien paikkoja karsimalla olosuhteet saataisiin paremmiksi jäljelle jääville lapsille.

Kotimaan uutiset
Suomalaislapsia on rokotettu tuhkarokkoa vastaan vuodesta 1975. Kuvassa on menossa päiväkodin tanssihetki Kangasalla.
Tuhkarokko kuuluu kaikkein tarttuvimpien virusten joukkoon. Suomalaislapsia on rokotettu tuhkarokkoa vastaan vuodesta 1975. Ennen rokotusten käyttöönottoa käytännössä kaikki sairastivat tuhkarokon lapsena. Kuvassa on meneillään tanssihetki päiväkodissa Kangasalla.Mika Kanerva / Yle

Yle Tampereen nettikeskustelu päivähoidon rajaamisesta toi selvän tuloksen. Enemmistö vastaajista on valmis rajaamaan kotona olevien vanhempien oikeutta viedä lapsensa päiväkotiin. Päivähoidon rajaamisen puolesta kirjoitettiin yli 60 kommenttia. Räväkimmät perustelut koskettivat vanhempien omaa taloudellista vastuuta.

"Yhteiskunnan ei pidä kustantaa lastenkasvatusta eikä mitään muutakaan lapsiin liittyvää; jokaisen itse lapsensa on hoidettava. Jos ei ole rahaa, jääkööt lapset tekemättä. Yksinkertaista."´

"Jos päiväkodeista saadaan edes osa lapsista pois, päiväkotien olosuhteet saadaan ehkä siedettävälle tasolle niille lapsille, joilla vaihtoehtoja ei ole. Vähemmän meteliä, kiusaamista, enemmän huolenpitoa, jne. Työttömän lapsilla on vaihtoehtoja, nimittäin koti."

Maltillisissa kommenteissa kannatettiin päivähoito-oikeuden rajaamista puolipäiväiseksi, kuten hallitus on nyt esittämässä.

"Pitkä päivä isossa ryhmässä on lapselle raskas. Positiivisen ryhmähyödyn voi saada lyhyellä päivällä. Tähän riittää 3-5 tuntia päivää kohti."

"Subjektiivinen päivähoito nykyisessä muodossaan ei ole lasten etu. Sen rajaaminen, sillä siitähän tässä vain on kysymys, on mitä tervetulleinta lasten näkökulmasta asiaa tarkasteltaessa."

Hieman yli 20 kommentoijaa oli sitä mieltä, että päivähoito-oikeutta ei pitäisi rajoittaa. Perusteluna käytettiin muun muassa sitä, että työnhaku käy kokopäiväisestä työstä, joka vaikeutuu lastenhoidon myötä.

"Näyttää pahasti siltä, että propaganda puree kansaan kuin häkä. Minkäänlaisia säästöjä ei kyseisellä toimenpiteellä saada aikaiseksi. Nyt on menossa kova oikeistolainen yritys murentaa sosiaaliset turvaverkot ja luoda uusliberalismia noudattava rakenne yhteiskuntaamme."

"Ajatus työttömästä toimettomana laiskurina on absurdi – todella moni työtön joko etsii töitä, pyrkii työllistämään itseään aktiivisesti tai koittaa ratkaista ahdinkoaan muilla keinoin. Jos kyse on alkoholi-ongelmasta, on totisesti paras, että lapsi saa olla päivän terveiden aikuisten ja muiden lasten kanssa tutussa rytmissä."

"Subjektiivisen päivähoidon poistaminen vaikuttaisi radikaalisti nimenomaan nuorten naisten työllisyyteen ja opintoihin."

Lue seuraavaksi