Natsit kielsivät väitöstilaisuuden, nyt se onnistui – 102-vuotias väitteli tohtoriksi

Ingeborg Syllm-Rapoport joutui vuonna 1938 pakenemaan Saksasta. 1950-luvun Yhdysvalloille hänen poliittiset mielipiteensä olivat väärät, joten hän pakeni sieltäkin. Eläkkeelle hän jäi professorina Berliinissä yli 40 vuotta sitten.

102-vuotias Ingeborg Syllm-Rapoport esitteli tohtorintodistustaan Hampurissa 9. kesäkuuta. Kuva: Bodo Marks / EPA

Saksalainen Ingeborg Syllm-Rapoport on väitellyt tohtoriksi Hampurin yliopistossa. Uutisen hänen magna cum laude -arvosanalla palkitusta tohtorintutkinnostaan tekee se, että hän on 102-vuotias.

Syllm-Rapoport on neonatologi eli lääkäri, joka on erikoistunut keskosten ja vastasyntyneiden hoitoon. Hänen väitöskirjansa oli valmis jo 25-vuotiaana, vuonna 1938, mutta natsien hallitsemassa Saksassa hän jäi ilman tutkintoaan, koska hänen äitinsä oli juutalainen.

Natsien juutalaisvainoissa kuoli tuhansia Saksan älymystön edustajia.

Viranomaiset iskivät väitöskirjaan keltaisen merkin ja ilmoittivat, ettei Syllm-Rapoportilla ollut oikeutta akateemisiin pyrkimyksiin. Samoihin aikoihin Hampurin yliopiston dekaani nimesi yliopiston kansallissosialistiseksi korkeakouluksi ja perusti sinne muun muassa rotubiologisen tiedekunnan.

Syllm-Rapoport pakeni Yhdysvaltoihin, pyrki 48 yliopistoon ja pääsi yhteen, naisille tarkoitettuun lääketieteelliseen tiedekuntaan Philadephiaan. Hän avioitui itävaltalaisen lääkärin kanssa ja eteni lääkärinurallaan.

1950-luvun Yhdysvalloissa sosialistipariskunta kuitenkin joutui viranomaisten silmätikuksi ja päätti palata Eurooppaan. Vuonna 1952 Syllm-Rapoport perusti Saksan ensimmäisen neonatologian osaston Berliinin Charité-sairaalaan, tuolloiseen Saksan demokraattiseen tasavaltaan, ja työskenteli siellä professorina, kunnes jäi eläkkeelle vuonna 1973. 

Tuore tohtori omisti tutkintonsa natsien uhreille

Viime kuussa Syllm-Rapoport vihdoin pääsi viimeistelemään saksalaisen tutkintonsa puuttumaan jääneellä suullisella tentillä. Sen aihe oli sama kuin alkuperäisen väitöskirjan: difteria eli kurkkumätä. 1930-luvulla se oli Euroopassa vielä yleinen hengenvaarallinen lastentauti.

Hampurin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan dekaanin Uwe Koch-Gromusin mukaan Syllm-Rapoport suoritti tenttinsä loistavasti. Hänen mukaansa arvioissa ei ole lainkaan ikälisää, vaan Syllm-Rapoport on erittäin hyvin perillä myös nykypäivän lääketieteestä.

– Hänen älynsä terävyys teki meihin syvän vaikutuksen, ja hänen asiantuntemuksensa edessä olimme sanattomia, Koch-Gromus sanoo.

Tuore tohtori painotti  valmistujaispuheessaan, ettei ollut ponnistellut vanhoilla päivillään itsensä vuoksi, vaan kaikkien niiden takia, jotka kärsivät natsi-Saksan vääryyksistä. Natsien juutalaisvainoissa kuoli tuhansia Saksan älymystön edustajia. Itsellään Syllm-Rapoport sanoo olleen elämässään uskomattoman paljon onnea.