Kaasutankkausidea toi innovaatiokisan voiton

Lähipolttoainetta tienvarrella ja luonnonkaasua tankkiin. Jyväskyläläisen yrityksen idea biometaanin valmistuksesta, jalostuksesta ja jakelusta kompaktisti samassa paikassa voitti Hyvän ilman lintu -innovaatiokilpailun.

tekniikka
Bioboksi idea voitti innovaatiokilpailun.
BioGTS Oy

Jyväskyläläinen biokaasu- ja biodiesellaitosten toimittamiseen erikoistunut yritys BioGTS Oy on voittanut Gasumin järjestämän Hyvän ilman lintu -innovaatiokilpailun. Palkintosumma on 75 000 euroa.

Kilpailuun osallistui kaikkiaan 130 ideaa, joiden joukosta voittajaksi valikoitui BioGTS:n innovaatio. BIOBOKSI:n ajatuksena on tuoda biometaanin valmistus, jalostus ja jakelu tienvarsille.

– Todellinen lähipolttoaine valmistetaan ja jalostetaan samassa paikassa missä se myydään kuluttajille. Raaka-aine pyritään hankkimaan laitoksen lähialueilta, jolloin biohajoavia jätteitä ja maatalouden ja elintarviketeollisuuden biomassoja voidaan hyödyntää paikallisesti, kertoo BioGTS:n toimitusjohtaja Mika Rautiainen yrityksen tiedotteessa.

Hyvän ilman lintu -kilpailun tarkoituksena oli nostaa esiin ideoita luonnonkaasun maantieliikennekäytön lisäämiseksi. Tuomariston mukaan voitokkaassa ideassa biotalous yhdistyy saumattomasti maantieliikenteen päästöjen vähentämiseen.

– Idealla on myös vientipotentiaalia, uskoo Gasumin hallintoneuvoston puheenjohtaja Juha Rantanen.

BIOBOKSI voitaisiin sijoittaa esimerkiksi vilkkaasti liikennöidyn maantien varteen. Pienimmillään laitos voisi tuottaa noin 100 henkilöauton vuotuiset polttoaineet.