Harkimo EK:n palkkatalkoista: – ”Ei ole oikeudenmukaista, että rikkaat laittavat vielä lisää”

Kansanedustaja Hjallis Harkimo ei usko, että yritysjohtajat tulevat lähtemään mukaan EK:n vetoomukseen palkkatalkoista.

Kotimaa
Hjallis Harkimo
Hjallis HarkimoYle

Elinkeinoelämän keskusliiton aloite yritysjohtajien vapaaehtoisista lahjoituksista hyväntekeväisyyteen ei tule toimimaan, arvioi yrittäjä ja Kokoomuksen kansanedustaja Hjallis Harkimo Päivän kasvo –ohjelmassa tiistaina.

– Ehdotus on sinänsä hyvä, mutta en usko vapaaehtoiseen lahjoittamiseen jos ei ole mitään määrättyä kohdetta tai projektia, Harkimo sanoo haastattelussa.

EK:n puheenjohtaja Matti Alahuhta lähetti maanantaina 16 000 keskusliiton jäsenyritykselle kirjeen, jossa yritysjohtajia kehotetaan alentamaan palkkojaan ja lahjoittamaan rahaa hyväntekeväisyyteen.

Harkimo ei usko, että kovin moni yritysjohtaja tulee tarttumaan Alahuhdan ehdotukseen. Syynä on Harkimon mukaan Suomesta puuttuva vapaaehtoisen lahjoittamisen kulttuuri.

– Lahjoitusten pitäisi olla ehdollisia. Jos yhteiskuntasopimus syntyy, niin sitten tehdään lahjoitukset, Harkimo sanoo.

"Rikkaat laittaa vähän lisää"

Harkimo arvioi, että verotuksen korkea progressio varmistaa Suomessa jo sen, että paremmin tienaavat maksavat osuutensa. Mikäli joku haluaa sen lisäksi maksaa vielä ylimääräistä, se on Harkimon mielestä lahjoittajan oma asia.

– Tänä päivänä tuntuu että se on ainoa ratkaisu kaikkiin ongelmiin, että rikkaat laittaa vähän lisää. Mun puolesta voi laittaa mutta se on eri asia, onko se oikeudenmukaista.

Harkimolla itsellään ei ole kuitenkaan mitään Alahuhdan ehdotusta vastaan.

– Varmaan voisinkin tarttua siihen, olen lahjoittanut rahaa esimerkiksi Tukikummeille, joka kerää varoja syrjäytymisvaarassa oleville nuorille.