EU:n Somalia-operaatiosta toivotaan esimerkkiä Välimerelle

Unionin ensimmäistä merellistä kriisinhallintaoperaatiota pidetään menestyksenä. Välimerellä haasteet ovat kuitenkin toisenlaiset.

Ulkomaat
Martin Smith
EU:n Atalanta-operaation komentaja Martin Smith.Yle

Northwoodin sotilastukikohtaa Lontoon lähellä ympäröivät korkeat aidat. Ne suojelevat Naton, Britannian ja EU:n sotilaallisia operaatiokeskuksia. Aitojen sisältä löytyy tyytyväinen mies, EU:n Atalanta-operaation komentaja Martin Smith:

– Atalanta-operaatio Somalian rannikolla on ollut suuri menestys. Merirosvous on vähentynyt huomattavasti vuodesta 2008, kenraalimajuri Smith myhäilee.

Vuonna 2010 Somalian rannikolla kaapattiin viitisenkymmentä laivaa, kahtena viime vuonna ei yhtään. Piraattien tiellä on ollut myös Nato ja laivavarustamoiden omat turvallisuustoimet. Yli kolmasosalla laivoista on nykyisin omat aseistetut vartijat. Ensi vuoden loppuun jatkoaikaa saaneen EU-operaation lopettaminen voisi kuitenkin pahentaa tilannetta, arvioi Martin Smith.

– Olisi suuri riski, että merirosvous nousisi uudelleen, jos operaatio lopetettaisiin nyt. Olemme vähentäneet merirosvojen toimintamahdollisuuksia mutta heidän aikomuksensa ja toimintakykynsä ovat pysyneet ennallaan.

Välimerellä toisenlaiset haasteet

EU:n ensimmäistä merellisestä kriisinhallintaoperaatiosta haetaan mallia suunnitteilla oleville ihmissalakuljetuksen vastaisille toimille. Välimerellä haasteet ovat kuitenkin aivan toisenlaiset.

– Libya ja Somalia ovat hyvin erilaisia. Välimeren operaation komentaja toimii todennäköisesti eri tavoin kuin minä, kenraalimajuri Smith kuvailee.

Somaliassa merirosvojen maissa olleita aluksia on tuhottu. Välimerellä vastaavat voimatoimet voisivat ajaa siirtolaiset entistä huonompiin veneisiin. Lisäksi Libyan rannikolle tehtävästä iskusta sopiminen kansainvälisesti on vaikeaa. Somalia-operaatio on kuitenkin opettanut paljon esimerkiksi EU-maiden välisestä merellisestä yhteistyöstä.

– Suomalaiset ovat aina antaneet vahvan panoksen. Olen hyvin kiitollinen heidän ammattimaisuudestaan ja kovasta työstään, Atalanta-operaation komentaja Martin Smith kiittelee.